21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena dokumentarna izložba “Nematerijalna kulturna dobra Crne Gore”

Dokumentarna izložba “Nematerijalna kulturna dobra Crne Gore” otvorena je u četvrtak u kotorskoj Galeriji solidarnosti, čime je zvanično započela međunarodna konferencija “Nematerijalna kulturna baština Boke Kotorske” koja se održava u organizaciji Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor, a uz podršku Sekretarijata za zaštitu prirodne i kulturne baštine Opštine Kotor i Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Povod za organizovanje izložbe i konferencije jeste deset godina od ratifikovanja Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine.

Izložbu je otvorio Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu Ministarstva kulture Crne Gore.

“Prema kulturnoj baštini nas obavezuju brojna materijalna i nematerijalna kulturna dobra koja se nalaze na teritoriji Crne Gore, a koja ukazuju na bogatu istoriju i tradiciju, kao i na djelovanje različitih kultura koje su na ovom prostoru ostavile neizbrisiv trag. Viševjekovna kulturna prožimanja učinila su da Crna Gora izgradi osobenu tradiciju njegovanja i poštovanja različitosti koja je, bez obzira na brojne izazove i burnu prošlost, prepoznata kao tradicija multikulturalnog i multikonfesionalnog sklada.

Danas imamo 17 nematerijalnih kulturnih dobara Crne Gore od nacionalnog i lokalnog značaja od kojih je 8 sa područija Boke Kotorske”- kazao je Dajković, podsjećajući da je Bokeljska mornarica prvo nematerijalno kulturno dobro Crne Gore kandidovano za upis na reprezentativnu listu UNESCO-a.

Izložba Nematerijalna kulturna dobra Crne Gore

Autori izložbene postavke o zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrima od nacionalnog i lokalnog značaja su Anastazija Miranović, Branko Banović, Mileva Pejaković-Vujošević, Tanja Vujović, Tanja Rajković i Danijela Đukić.

“Integrisanje zaštite nematerijalnog kulturnog nasljeđa u održivo razvojne planove, zakone i programe na svim nivoima, jačanju institucionalnih okvira za pomoć u zaštiti nematerijalnog kulturnog nasljeđa i poboljšanju monitoringa u implementaciji Konvencije ujedno su i pokretačka snaga mnogih elemenata odnosno lokalnih zajednica, grupa ili pojedinaca u obezbjeđivanju transmisije i prepoznatljivosti tradicije od značaja“, kazala je Danijela Đukić, etnološkinja-antorpološkinja u OJU “Muzeji” Kotor.

VD direktorke Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor, Slađana Mijanović, istakla je “kako izložba predstavlja Crnu Goru i Boku Kotorsku, a konferencija naučni pogled na bokeljsku živu kulturu čiji život broji vjekove i milenijume”.

“Iz tame vjekova do danas tako smo čuvali i sačuvali i kulturu i tradiciju i identitet ovdašnjih ljudi, vrlo delikatne osobenosti ovdašnjeg svijeta koji je živio u kulturnoj, nacionalnoj i vjerskoj raznolikosti, i dugoj i istrajnoj tradiciji održavanja autentične kulturne baštine. Kao što se Kotorani i Kotoranke ponose Bokeljskom mornaricom čije trajanje, kako se vjeruje, seže do 9. vijeka, kao što poštuju drevnu Fašinadu iz 15. i Gađanje kokota iz 17. vijeka, kao što stari karneval i Bokeljsku noć doživljavaju dijelom ne samo gradskih već i ličnih i porodičnih priča, tako je na našoj struci i opštinskoj i državnoj administraciji da učine sve kako bi nematerijalnu kulturnu baštinu zaštitili i sačuvali kao kucajuće srce ovog kraja”, naglasila je Mijanović.

Prikazan je film o Bokeljskoj mornarici.

U muzičkom dijelu programa učestvovala je ženska klapa “Bisernice Boke”, koja je ove godine proslavila četrdeset godina rada.

Međunarodna multidisciplinarna naučna konferencija „Nematerijalna kulturna baština Boke Kotorske: stanje, izazovi, potencijali” nastavlja se 6. i 7. decembra nizom predavanja eminentnih stručnjaka sa prostora bivše Jugoslavije.

Najčitanije