12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba Stevana Kodrića inspirisana Vječnim gradom

Izložba fotografija „ Roma- Citta Eterna“ autora Stevana Kordića svečano je otvorena u četvrtak, 30. avgusta u Galeriji Solidarnosti u Kotoru.

Kotorani su imali priliku da makar vizuelno prošetaju ulicama vječnog grada posmatrajući 26 fotografija pejzaža i arhitekture Rima.

Izložbu je otvorio kotorski biskup, monsinjor Ivan Štironja, koji je u svom govornu sve prisutne podjsetio i na rimskog papu Siksta Petog čiji je otac rođen u Boki iz koje se presilio na suprotnu stranu Jadrana, Italiju. Papa Siksto Peti bio je veliki graditelj grada Rima, pod čijim je vođstvom izgrađen je plan istorijskog Rima, završen je Trg Svetog Petra, obnavlja se vatikanska bazilika…

Monsinjor Ivan Štironja Izložba Stevana Kordića „Roma- Citta Eterna“

Poetičnim, metaforičnim govorom koji sa sobom nosi duboku poruku izložba je otvorena :  „Kameni svjedoci dragi prijatelji, koji su svuda oko nas i ovdje u Boki kao i u Rimu svjedoci su vjere i duha kulture i umjeća, susreta i pomirenja, svjedoci saveza i sjećanja, zavjeta, molitve, kajanja, zahvala kao i svjedoci prepiranja i spoticanja. Vrlo je važno naglasiti da opis definicije tih svjedoka daje čovijek. Od nas ovisi hoće li biti znak susreta, pomirenja, saveza, sjećanja ili pak svjedoci prepiranja i spoticanja, ne daj Bože netrpeljivosti i mržnje. Uz kamene svjedoke, moja i tvoja mudrost i razum stoje, stojimo ti i ja, stoji moje i tvoje srce, stoji moj i tvoj narod. I od nas se traži da budemo svjeodci, ne kameni, jer mi smo ipak ljudi sa srcem od mesa, nadam se ujedno i svedoci vjere, nade i ljubavi.”

Izložba Stevana Kordića „Roma- Citta Eterna“

“Neka ovo veče bude u znak sjećanja na našeg svjedoka vjere don Antona, Tonća koji je slavu i ljepotu Rima tako rado prenosio svima zainteresiranima.Neka bude u znak sjećanja na našega zemljaka papu Siksta Petoga , neka bude i znak sjećanja na naše šetnje po gradu Rimu kao i znak zahvalnosti svima onima koji su taj centar kulture gradili i dušu mu davali, ukusno i znalački kamene svjedoke klesali i slagali, kistom i bojama, rječju i glazbom resili. Sve nam to vrlo znalački, fotografski i raznim drugim umjećima gospodin Kordić večeras dočarava i od srca mu hvala“, poručio je mons. Ivan Štironja.

Sinoćnja izložba, sedma je u nizu izložbi Stevana Kordića, a druga koja za temu ima Rim. Prva izložba za temu je imala Antički Rim, dok ova sagledava arhitekturu Vječnog grada. Ovu izložbu autor je, kako kaže, posvetio don Antonu Belanu.

Stevan Kordić, autor

„Ova izložba posvećena je sjećanju na don Tonća Belana iz jednog ličnog razloga. Ja sam često išao u Rim a don Tonći mi je ukazao tu čast da kao veliki poznvalac Rima nesebično da sve moguće upute o tome šta i kako vidjeti u Rimu. Ja sam profesor na Pomorskom fakultetu, ali sam bio učenik don Tonća kada je u pitanju istorija i kultura Rima, a kao što možete da zamislite u Rimu ne postoji crkva a da ima samo jedna važna stvar u njoj nego barem desetak i ja mu zbog toga dugujem zahvalnost. U budućim posjetama Rimu, svakako ću se sjećati njegove drage uspomene jer to je nešto na čemu sam mu lično zahvalan dok su Kotorani katoličke vjeroispovjesti zahvalni na njegovom pastoralnolm radu a svi Kotorani zajedno i na pastoralnom i kulturom radu koji je ostavio dubok trag na naš grad.“

Izložba Stevana Kordića „Roma- Citta Eterna“

Izložba „Roma – Citta Eterna“ za sve posjetioce biće otvorena 15 dana u Galeriji solidarnosti.

/Milica Cvijović/

Najčitanije