17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba „Manara između stripa, književnosti i filma“ u Herceg Novom

Strip Vikend otvaranje

Izložba „Manara između stripa, književnosti i filma“ otvorena je sinoć u Galeriji „Josip Bepo Benković“ u Herceg Novom. Više od 80 originalnih radova Mila Manare, žive legende u svijetu stripa, probudilo je ogromno interesovanje ljubitelja vizuelnih umjetnosti, što je najbolje pokazala posjećenost na svečanom otvaranju i zainteresovanost mnogih da porazgovaraju sa velikim umjetnikom.

Ovu izloža dio je programa devetog Strip vikenda koji se održava u okviru 18. Hercegnovskog strip festivala i predstavlja jedan od najznačajnijih događaja ove godine na polju kulture, u Herceg Novom i Crnoj Gori.

Milo Manara – umjetnik

Maestro Manara nije krio zadovoljstvo otvaranjem izložbe i jedinstvenom prilikom, kako je u šaljivom tonu rekao, da govori o svojoj izložbi ispred ambasadorke, ministarke i najvisočijeg parlamentarca na svijetu. Izložbu je svečano otvorila ministarka kulture i medija Tamara Vujović, a publici su se obratili Ambasadorka Republike Italije u Crnoj Gori, Nj.E. Andreina Marsela i domaćini večeri, članovi Udruženja ljubitelja stripova, Jovan Subotić i Nebojša Mandić.

„Radovi koji su pred vama su rađeni na većim formatima kako bi u štampi bili smanjeni i prilagođeni formatu u knjigama. Na ovim radovima možete vidjeti sve nepravilnosti i greške, nesigurnosti, korekcije koje sam napravio, tako da vas molim da ih gledate sa veće daljine, kao da čitate strip. Ovo je pravi Manara a ne ono što vidite u štampi. Hvala svima još jednom. Nadam se da nećete biti suviše kritični i da ćete mi sačuvati reputaciju ukoliko ovo nisu radovi koji zadovoljavaju vaše ukuse“, skromno i šaljivo je poručio Manara.

Strip Vikend otvaranje

Izložbu je svečano otvorila ministarka kulture i medija Tamara Vujović, koja je kazala da je strip kao oblik umjetničkog izraza duboko ukorijenjen u ljudskoj istoriji i istakla da su kroz vijekove, ilustrovani narativi pratili društveni razvoj, a njihovi različiti oblici od slika do rezbarija, bili svjedoci ljudskih priča i iskustava.

„Strip je izraz slobode kojom se nudi preobražaj odnosa prema svijetu. Umjetnost stripa prkosi pogrešnosti, bila ona sociopolitička ili bilo koja druga potreba, već nas suprotno tome, u skladu sa našim bićem i naznačenjem, vječito gura ka istini. Hvala HSF-u, ambasadi Italije, Herceg festu i maestru Manari što je dio ove istine donio u naš grad“, kazala je ministarka Vujović.

Svojim nepogrešivim osobinama Manara nam godinama daje prava umjetnička djela koja su u stanju da pobude emocije kod onih koji ih posmatraju, kazala je ambasadorka Marsela u uvodnoj riječi.

William Simpson – Radionica crtanja stripa i storyboardinga

„Ljubav prema crtanju, prvi radovi za erotske brošure, susret sa Hugom Pratom, uspjeh na međunarodnom nivou, partnerstvo sa Federikom Felinijem, i još mnogo toga čini Manaru neprikosnovenim maestrom italijanskog i međunarodnog stripa. Stvorio je maštovit svijet sačinjen od erotike, avanture, kinematografije, umjetnosti, književnosti, koji je uticao na generacije čitalaca, autora, crtača i strip crtača“, istakla je ambasadorka Marsela i izložbu opisala riječima Huga Prata – „prava crtana književnost“.

Ambasadorki Italije je uručena specijalna zahvalnica Udruženja ljubitelja stripova HSF za deceniju podrške i saradnje. Uz finansijsku podršku, ambasada pomaže Udruženju ljubitelja stripa HN u smislu vidljivosti i ljubavi prema Hercegnovskom strip festivalu i Strip vikendu, istakla je ambasadorka i dodala su za njih to „obavezni“ događaji čije su vrijednosti prepoznate još od samih početaka.

„Govorim o prvim godinama, prvim koracima kada su Nebojša Mandić i Jovan Subotić (Udruženje ljubitelja stripova / Hercegnovski Strip festival), vođeni strašću prema stripu, započeli ovaj put. Mi smo sa njima na neki način bili pravi pioniri i sada je to značajna manifestacija koja se organizuje svake godine, koja u panorami kulturnih dešavanja u Crnoj Gori uspijeva da dobije podršku od mnogih institucija, između ostalih i Ministarstva kulture i medija“, kazala je ambasadorka.

Stvaralaštvo Mila Manare je na neki način možda i najbolje svjedočanstvo koliko je strip vrlo kompleksna umjetnost, koliko on objedinjuje u sebi nekoliko različitih narativa i samim tim se svrstava kao osnova za vizuelni izražaj, istakao je član Udruženja ljubitelja stripova, Nebojša Mandić.

HSF Žurka u devet

„Manara je to pokazao kroz ovih osamdesetak radova, izloženih na dva sprata. Riječ je o originalnim radovima koje je radio sa velikim italijanskim umjetnicima: Federikom Felinijem, Umbertom Ekom i Hugom Pratom, a u jednoj od prostorija imamo omaž možda i najvećem italijanskom slikaru svih vremena, Karavađu“, istakao je Mandić, čija je završna poruka brojnoj publici bila: „Hercegnovski strip festival vas nikada neće iznevjeriti“.

Izložba će biti otvorena mjesec dana, a brojni programi biće održani tokom vikenda – između ostalih, crtanje za fanove (William Simpson), panel diskusija “Strip, literatura, film – budućnost kreativne industrije u CrnojGori”, kao i  premijerno predstavljanje stripa “Jomar” Milka Peka.

Najčitanije