7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba “Od Krka do Kotora: Ivan Volarić – Piturić”

”Od Krka do Kotora: Ivan Volarić – Piturić” naziv je izložbe Centra za kulturu Grada Krka koja je otvorena u petak u Galeriji Solidarnosti u Kotoru.

Izložba je realizovana kao zajednički projekat Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor i Centra za kulturu Grada Krka u sklopu obilježavanje Evropske godine kulturne baštine 2018.

Ovom izložbom je predstavljen slikarski opus slikara i dekoratera Ivana Volarića od rodnog Vrbnika na Krku do Boke Kotorske, u kojoj je, takođe, ostavio svoju bogatu slikarsku zaostavštinu, slikajući portrete za ugledne naručioce, sakralna djela, ikone, dekorativne medaljone i ikonostase, po crkvama Boke.

Izložbu je otvorio Marijan Klasić, konzul Republike Hrvatske u Kotoru.

On je istakao da su saradnja dvaju prijateljskih gradova Krka i Kotora najbolja promocija bogatog povijesnog, pomorskog i kulturnog krčkog i bokeljskog nasljeđa.

Marijan Klasić otvara izložbu – Od Krka do Kotora: Ivan Volarić – Piturić

„U Europskoj godini kulturne baštine, ovo je još jedan važan korak kojim zajednički promičemo europske vrednote. Kada govorimo o povijesnoj i pomorskoj poveznici gradova Krka i Kotora, listopad je vrijeme kada se prisjećamo bitke kod grčkog Lepanta, u kojoj su kršćansku Europu daleke 1571. godine, bok uz bok branile krčka galija Uskrsli Krist i kotorska galija Sveti Tripun.

Zahvaljujući već zaboravljenom junaku, Rabljaninu Nikoli Spalatinu, koji je neposredno prije bitke otkrio i dojavio položaje turskih brodova, galije kršćanske Svete Lige uspješno su zaustavile prodor Osmanskog Carstva morem prema Europi.

A zahvaljujući inicijativi i suradnji Centra za kulturu Grada Krka, Biskupije Krk, Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru i Galerije Solidarnosti, rad javnosti nepoznatog krčkog majstora Ivana Volarića Piturića neće pasti u zaborav i još će jednom uspješno povezati površinom možda male, ali baštinom toliko bogate gradove Krk i Kotor“ – kazao je Klasić.

Prisutne je pozdravio Andro Radulović, direktor Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor, koji je podsjetio da je saradnja institucija počela još 2011. godine, zajedničkim obilježavanjem jednog od najvažnijih događaja u istoriji pomorskih gradova mediteranskog prostora, Lepantske bitke  (1571. godine). Ovaj istorijski događaj povezuje dva grada Krk i Kotor.

Direktorica Centra za kulturu Grada Krka Maja Parentić, izrazila je zadovoljstvo što je projekat ”Od Krka do Kotora: Ivan Volarić – Piturić” zajednički realizovan.

Od Krka do Kotora: Ivan Volarić – Piturić

„Večeras imamo priliku vidjeti izložbu prvog dijela njegovih radova na području Krka i Dubrovnika. Radi se o posebnoj ličnosti o kojoj ćemo tek saznati puno toga. To je čovjek koji je napravio prvu vinsku etiketu, imao je svoje vinograde u Vrbniku, svoj hotel, bavio se marketingom između dva rata. Vrlo zanimljiva ličnost…Sledeće godine imaćemo priliku na Krku upoznati rad : Ivan Volarić na područiju Boke Kotorske “ – kazala je između ostalog Parentić.

Povjesničarka umjetnosti Sanja Žaja Vrbica predstavila je Ivana Volarića i njegov stvaralački opus tokom boravka i rada u Dubrovniku, druženje sa Bukovcem, rad i slikanje, uglavnom portreta, u Boki.

U muzičkom dijelu nastupila je klapa Incanto iz Kotora.

Izložba se može pogledati do 8. novembra 2018.

Vrijedan poklon Pomorskom muzeju Kotor – Regesti, zbirke isprava iz 18. stoljeća

Pomorski muzej Crne Gore dobio je vrijedan poklon, koji je uručila direktorica Centra za kulturu Grada Krka Maja Parentić,  tri svezaka Regesti – zbirke isprava iz 18. stoljeća sa tačno navedenim brodovima i pomorcima koji su na njima plovili, sa preko 10.000 imena. To je jedna od najdetaljnijih evidencija koje su se ikada vodile. Obrađena je kompletna arhiva u Anconi i Veneciji, kazala je Parentić.

Izvor:M.M

Najčitanije