9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba “Priče plavog horizonta – Jugolinija 75 godina”

Izložba “Priče plavog horizonta – Jugolinija 75 godina” foto Hina

Izložba “Priče plavog horizonta – Jugolinija 75 godina” o nekadašnjoj riječkoj brodarskoj kompaniji otvorena je u utorak u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci.

 Izložba autora Nikše Mendeša prikazuje povijest tog brodara od osnutka 1947. godine do preimenovanja u Croatia Line 1992. godine.

 Izložene su makete brodova, izvorni brodski dokumenti, pomorske karte, fotografije i druga dokumentacija koja opisuje povijest kompanije.

 Predstavljena je vrijednost nekadašnje Jugolinije za pomorski prijevoz, ali i za domaću brodogradnju, s obzirom na to da su brojni njeni brodovi sagrađeni u riječkom “3. maju”, rečeno je na otvorenju.

 Dio izložbe je posvećen pomorcima i životu na brodovima te havarijama brodova. Predstavljena je flota kompanije od najstarijih parobroda do zadnjeg broda “Croatia Express”, te muzejska zbirka Croatia Line, koja se prvi put predstavila javnosti.

 Kako je tijekom otvorenja naveo Nikša Mendeš, ta zbirka je vrijedan dio muzeja jer na jednom mjestu predstavlja povijest jedne kompanije i svjedoči o napretku ovog kraja i ljudi.

 Kompanija Croatia Line završila je u stečaju 2000. godine.

Izložba ostaje otvorena do 9. oktobra ove godine.

Izvor:Hina

Najčitanije