15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba “Sjećanje na NOB kroz umjetnost i svjedočanstva” u Galeriji Josip Bepo Benković

Otvaranje izložbe

Izložba organizovana povodom Dana oslobođenja Herceg Novog 28. oktobra “Sjećanje na NOB kroz umjetnost i svjedočanstva” otvorena je sinoć u Galeriji Josip Bepo Benković.

Izložbu je otvorio predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović, koji je istakao da nas ova postavka podsjeća na veliku pobjedu našeg naroda u Drugom svjetskom ratu – „pobjedu koja je omogućila stvaranje druge Jugoslavije, države zamišljene da počiva na temeljima bratstva i jedinstva južnoslovenskih naroda i vrijednostima proisteklim iz narodnooslobodilačke borbe“.

-Vjerujem da svi danas osjećamo zahvalnost i divljenje – obraz našeg naroda ostao je čist i neukaljan, jer su naši preci znali dobro ko su, šta brane i koja je cijena nedjelovanja i nepružanja otpora okupatoru koji se nemilosrdno namjerio na bespomoćne, žene i djecu, na svakog onog ko nije htio da bude sužanj, da prihvati da tuđin vlada njima, njihovim domovima i otadžbinom, naglasio je Otović.

Sjećanje na NOB kroz umjetnost i svjedočanstva

Pored usmenih predanja i pisanih izvora, kultura i umjetnost su najbolji način za prenošenje poruka generacijskog značaja, naglasio je Otović i dodao da ova izložba predstavlja prikaz podnešene žrtve svih koji su ustali protiv okupatora koji je želio ne samo fizički, već i duhovno da uništi njih i narod kojem pripadaju.

-Ovdje vidimo istinsko svjedočanstvo čelične volje i nesalomivosti naših predaka, poručio je Otović.

Najčitanije