17.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba „Tragovi vremena“ Tanje Nikolić

Umjetnica autorica izložbe  Tanja Nikolić

„Tragovi vremena“ naziv je izložbe, koju je u saradnji sa JU „Muzej i galerija“ Tivat pripremila slikarica Tanja Nikolić, koja je otvorena u utorak, čime je obilježen Međunarodni dan muzeja.

U crkvici Sv. Mihovila u atrijumu ljetnikovca Buća- Luković postavljeno je osam slika grbova porodica Bizanti, Bolica, Drago, Buća, Jakonja, Paskvali, Pima i Vrakjen. Sve one su u prošlosti imale posjede na teritoriji dananšnje opštine Tivat.

– Tivat kakav poznajemo počiva na temeljima onoga što je nekada bio, pa sa ponosom kažemo da je, između ostalog, koji vijek unazad bio mjesto na kojem su se odmarali plemići. Umjetnički prikaz grbova nekadašnjih plemićkih porodica u ovim predjelima originalna je i zanimljiva ideja, to je interesantan način da se šira publika zainteresuje za istorijske činjenice koje govore o Tivtu i njegovom razvitku – kazao je, otvarajući izložbu, predsjednik Opštine Tivat, Željko Komennović.

Direktorica JU „Muzej i galerija“, mr Jelena Bošković, je istakla da priča o grbovima „Tragovi vremena“ svjedoči o jednom vremenu.

– Ovom izložbom skrenuta je pažnja na živote imućnih porodica koje su imale posjede na teritoriji naše opštine. Cilj je bio da podsjetimo na ovaj segment prošlosti, realizujemo projekat u kojem je umjetnica Tanja Nikolić objedinila kulturno nasljeđe i slikarstvo – kazala je Bošković, podsjetivši da se u kompleksu ljetnikovca Buća- Luković mogu pogledati još četiri izložbe.

Tanja Nikolić će se u narednoj fazi, kako je najavila, baviti preostalim grbovima porodica koje su imale imanja na području Tivta, što će doprinijeti promociji kulturnog nasljeđa.

Na otvaranju izložbe violinu je svirala Verica Čuljković, a gitaru Dražen Joković, a među prisutnima je bio konzul Srbije u Crnoj Gori, Zoran Dojčinović.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije