15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena PCR laboratorija u Kotoru

Laboratorija-zvanično-otvorena-danas-u-Kotoru

Najmodernija laboratorija za PCR testove, vrijedna 340.000 eura, otvorena je danas u Domu zdravlja u Kotoru, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

To znači da uzorci PCR testova građana od danas više neće morati da se šalju u inostranstvo na analizu, već će moći da se besplatno obavljaju u kotorskom Domu zdravlja.

– Zahvaljujući donaciji Olega Deripaske, kotorski Dom zdravlja je dobio jednu od najsavremenijih i najkvalitetnijih laboratorija ovog tipa na svijetu, u kojem će dnevno moći da se analizira prosječno 550 testova na korona virus. U novoj PCR laboratoriji biće obrađivani uzorci koji pristignu iz Opšte bolnice Kotor i drugih primorskih mjesta, a pružaće besplatne usluge stanovnicima većeg dijela crnogorskog primorja, između ostalog opština Herceg Novi, Tivat, Kotor, Budva i Bar, kao i stranim osiguranicima koji žive u Crnoj Gori – rekli su predstavnici kotorskog Doma zdravlja.

Laboratoriju su otvorili direktor te zdravstvene ustanove Igor Kumburović, direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić, direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja Mevlida Gusinjac, potpredsjednik opštine Kotor Nebojša Ševaljević, predstavnica samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić i predstavnik dobrotvorne fondacije ,,Volnoe Delo” Oleg Deripaska.

– Prethodnih mjeseci dobijao sam dosta poziva od ljudi iz Crne Gore, uključući sindikat zdravstva i druge. Svi su me pitali da pomognem u borbi protiv korona virusa. Oprema je nabavljena, dopremljena i puštena u rad. Uspjeli smo da ljudima iz Crne Gore obezbijedimo pristup najkvalitetnijoj dijagnostičkoj opremi koja je jedna od ključnih stvari u borbi protiv korona virusa. Vjerujem da će ovo da olakša rad svih zaposlenih u medicinskom centru u Kotoru – poručio je Deripaska.

U laboratoriju, osim opreme, kao donacija stigli su i potrošni materijali neophodni za laboratoriju, specijalna zaštitna oprema za zaposlene i dezinfikaciona sredstva.

– Crna Gora je ranije imala laboratoriju u oviru Instituta za javno zdravlje Crne Gore koja je bila jedina referentna u samoj zemlji. Međutim, decentralizacijom kapaciteta, nova laboratorija u Kotoru je od veoma velikog značaja kako za cijelu državu tako i za Kotor, ali i region – istakao je Galić.

Krivokapić je, u ime samostalnog sindikata zdravstva, dodala je da ovom donacijom i Dom zdravlja Kotor i bolnica u Kotoru dobijaju na značaju.

– Ponosni smo na ovu investiciju, jer je Kotor regionalni centar za Budvu, Herceg Novi, Tivat i Kotor, i naši osiguranici ovom metodom dobijaju mnogo. Imamo kruzere koji svakodnevno dolaze u ljetnjoj sezoni koji završe u našim zdravstvenim institucijama, imamo pomorce čija je to osnovna delatnost i potreba da imaju tu dijagnostičku proceduru, ali i za naše stanovništvo koje je bez obzira na to da li imaju simptome ili ne, bilo potrebno da se detektuje i dijagnostikuje da li bolest postoji i da se pristupi pravom liječenju – rekla je Krivokapić.

Gusinjac je istakla zahvalnost na dobijanju nove opreme.

– Danas smo u Domu zdravlja prisustvovali jednoj izuzetno vrijednoj donaciji fondacije gospodina Olega Deripaske na čemu se Ministarstvo zdravlja zahvaljuje jer ovo ima veliki značaj za cijelo zdravstvo u Crnoj Gori, pogotovo za primorske opštine. Za sada je ove testove u javnom zdravstvu radio samo institut koji je jako preopterećen, ovo će poboljšati kvalitet” – navela je Gusinjac.
Nova PCR Laboratorija od danas je u funkciji za sve građane primorja.

Značaj za cijeli region

Dr Igor Kumburović

Direktor Doma zdravlja u Kotoru Igor Kumburović istakao je i da će laboratorija imati veliki značaj za cijeli region.

– Dom zdravlja Kotor je prva državna ustanova koja će osim Instituta za javno zdravlje imati mogućnost da posjeduje PCR laboratoriju i dijagnostiku. Ovo mnogo znači za građane Kotora, za turiste koji će posjećivati našu zemlju, naše primorce, ali i za cijelu zemlju je ovo jedan veliki korak. Mi ćemo rasteretiti Institut za javno zdravlje. Prvo ćemo testirati stanovništvo Kotora i Tivta, a vrlo brzo ćemo nastaviti i za čitav južni region. Takođe ćemo imati pomoć i podršku Instituta za javno zdravlje, jer će nam poslati dva mikrobiologa da nam budu tu u ispomoć – rekao je Kumburović.

Najčitanije