16 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena prva škola za pica majstore u Srbiji

Italijanska kuhinja – foto pixabay

Prije nekoliko dana, Goran Abramović, svjetski šampion u pravljenju tradicionalne napolitanske pice i jedan od vlasnika beogradske picerije Pietra, otvorio je prvu školu za pica majstore u Srbiji.

Edukativni centar za pica majstore, Pizzaiuoli school, pokrenut je u saradnji sa cijenjenom Asocijacijom pica majstora iz Napulja (Associazione Pizzaiuoli Napoletani), a beogradska škola, kaže Goran, identična je onoj u Napulju.

– Imamo dvije peći, jednu na struju i jednu na drva, a da biste uopšte mogli da otvorite jednu takvu školu potrebno je da ispunite sve uslove i dobijete licencu od Asocijacije, što smo i uradili. Počeli smo da tražimo adekvatno mjesto za školu još u septembru prošle godine, a kada smo pronašli objekat, došli su ljudi iz Napulja da procijene da li mjesto zadovoljava sve uslove – objašnjava za Vino & Fino Goran Abramović.

Škola zvanično počinje sa radom 12. marta, a prvi polaznici, njih šestoro, već su počeli sa edukacijom.

– Da biste prošli našu školu morate da prođete sve faze za pripremu pice, od ručnog mešenja testa, preko rada sa mikserima do pečenja pice u tradicionalnoj peći na drva i peći na struju. Kurs traje mjesec dana, 6 dana nedjeljno, po pet sati – kaže svjetski šampion u pravljenju tradicionalne napolitanske pice.

Nakon tri nedjelje, polaznici se probno testiraju pred završno polaganje koje se odigrava pred sertifikovanim pica majstorima iz Napulja, a oni koji ne prođu praktični i teorijski test, bez dodatnog plaćanja nastavljaju još mjesec dana obuke, do završnog polaganja.

Najčitanije