19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena smotra devete umjetnosti – 15. Hercegnovski strip festival

15. HSF

Hercegnovski strip festival u svom petnaestom izdanju počeo je sinoć na Belavisti. Brojni posjetioci obišli su galerije Josip Bepo Benković i Sue Ryder u kojima su izloženi radovi hedlajnera festivala odnosno izložba fotografija Andreja Đerkovića, a potom i koncert benda Šlape i Marka Vlahovića & Boka All Stars.

Smotru devete umjetnosti otvorio je teoretičar stripa Luka Rakojević.

”Njegovo petnaestogodišnje trajanje mislim da je tek uvertira u nešto što slijedi. Jedni naš Oskar Dušan Vukotić je napisao jedan kratak esej i nazvao ga „Hvala stripu“ . Ja ću samo da kažem hvala Hercegnovskom strip festivalu za entuzijazam i posvećenost. Hvala ljudima sa osmijehom i koji vole strip” –  kazao je Rakojević.

Po tradiciji, subota na HSF-u odvija se na glavnom gradskom trgu. Od 11 do 17 sati gosto festivala crtaju za fanove uz  berzu stripa i muzičku pozadinu hercegnovskih DJ-eva.

15. HSF

U 11  sati najmlađe ljubitelje devete umjetnosti očekuje škola i radionica crtanja stripa u coworking prostoru Кolektiv Novi.

Od 17 do 19 u bivšem Lazarevom vrtu biće organizovane prezentacije Žike Tamburića, izdavačka kuća Modesty Comics, Luke Rakojevića ‘ „Istorija crnogorskog stripa“, a predstaviće se i Julien Shantz, Reubaix Festival, Mangiantini, Piccioni, Кerac i „60 godina Zagora“.

Od 19 do 21 u Orci premijerna prezentacija nove društvene igre „Svijet na dlanu“.

Od 21 sat na Trgu Nikole Đurkovića slijedi muzički program – DOS i Sara Renar.

Festival traje do 8. septembra.

Najčitanije