26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Ovo je Hamasova ponuda za kraj rata

Sukobi izraelske vojske i Hamasa – foto EPA

Hamas je dostavio svoju ponudu za prekid vatre u Gazi na četiri i pol mjeseca koja bi dovela do okončanja rata, kao odgovor na prošlotjedni prijedlog koji su uputili katarski i egipatski posrednici uz potporu SAD-a i Izraela. Prema nacrtu dokumenta u koji je agencija Reuters imala uvid, Hamasova protuponuda predviđa tri faze, od kojih bi svaka trajala 45 dana.

U prijedlog te sunitske islamističke skupine uključena je i razmjena izraelskih talaca otetih 7. oktobra za Palestince u izraelskim zatvorima. Spominje se i obnova Gaze koja bi trebala početi odmah, potpuno povlačenje izraelskih snaga te razmjena tijela i posmrtnih ostataka.

Američki državni tajnik Anthony Blinken stigao je sinoć u Izrael nakon sastanka s katarskim i egipatskim posrednicima u pregovorima između Izraela i Hamasa u dosad najozbiljnijem diplomatskom pokušaju uspostave produljenog primirja. Pojedinosti Hamasove protuponude nisu ranije objavljene.

Oslobađanje talaca

Prema Hamasovom protuprijedlogu, sve izraelske taokinje, mladići ispod 19 godina, stari i bolesni bili bi razmijenjeni tijekom prvih 45 dana u zamjenu za palestinske žene i maloljetnike u izraelskim zatvorima. Preostali muški taoci bili bi oslobođeni u drugoj fazi, a posmrtni ostaci ubijenih talaca bili bi razmijenjeni u trećoj fazi. Do kraja treće faze Hamas očekuje da dvije strane sklope sporazum o okončanju rata.

Militantna skupina koja vlada Gazom u dodatku prijedloga navodi da želi oslobađanje 1500 zatvorenika, od kojih bi trećina bila odabrana s popisa Palestinaca osuđenih na doživotni zatvor.

Primirje bi također trebalo omogućiti povećanje dostave hrane i ostale pomoći u Gazu.

Izrael je pokrenuo vojnu ofenzivu na Gazu nakon pokolja Hamasa nad izraelskim civilima 7. oktobra, njih oko 1200, i otmice 253 ljudi, žena, djece, beba, muškaraca i starijih osoba. Prema Hamasu, u izraelskoj ofenzivi poginulo je 27.585 ljudi. Hamas ne navodi koji se broj odnosi na njihove borce i pripadnike ostalih islamističkih frakcija, a koji na civile.

Izvor:Agencije

Najčitanije