15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Palata Verona zaštićeni spomenik kulture

Jedan od najznačajnijih sačuvanih objekata srednjevjekovne arhitekture u Tivtu, palata Verona, zaštićeni spomenik kulture u najvećoj mjeri reprezentuje način života i kulturu življenja srednjovjekovnih plemićkih porodica iz Kotora koje su imale svoja imanja na obalama Tivatskog zaliva.

Kao spomenik me­di­te­ran­ske kul­tu­re palata svjedoči o jednom vremenu, ali već decenijama je u izuzetno zapuštenom stanju i sve slabije odolijeva zubu vremena.

Palata Verona se nalazi između rta Župa i Bonića, uz samu morsku obalu decenijama većim dijelom napuštena, odražava bitna svojstva gotičko-renesansnog vremena u kome je nastala.

Palata je prvobitno pripadala kotorskoj plemićkoj porodici Bizanti od koje je, zajedno sa svim posjedima porodice Bizanti u Tivtu, oko 1760. godine otkupio kapetan Anton Andrijin Verona iz Prčanja.

Palata Verona – Tivat – foto Boka News

Zidana je kamenom u nijansama sivkasto-zelene boje. Centralno postavljeni portal gotičkog prelomljenog luka zamijenjen je vjerovatno poslije 1760. godine novim baroknim portalom. Lučni dio portala kasnije je zazidan i zamijenjen arhitravnim rješenjem sa upotrebom ravnog neprofilisanog kamenog bloka za nadvratnik. Gotičke karakteristike dvorišnog portala središnjeg dijela zgrade, na strani prema ograđenom vrtu, sačuvale su se i danas bez većih promjena.

Palata sa ograđenim prostranim vrtom, mandraćima, gumnom i bunarima, danas sa veoma osiromašena svojom prvobitnom arhitekturom, u najvećoj mjeri reprezentuje mediteranski način života i kulturu stanovanja.

Samo zaštiti kao spomenik kulture na papiru i ostaviti ga u iščekivanju onog što će se dogoditi nije dovoljno od države za ovakvo arhitektonsko nasljeđe …

* Tivatski brevijar – “Palata Verona zaštićeni spomenik kulture” dio je projekta “Tivatski brevijar” koji je finasirala kroz NVO sektor Opština Tivat

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije