7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

„Palinuro“ tri dana ostaje u Boki

Školski brod Ratne mornarice Italije, jedrenjak „Palinuro“, uplovio je juče poslijepodne u Tivat.

Lijepi trojarbolni barkantin pod zapovjedništvom kapetana fregate Đuzepea Valentinija, prvi je NATO ratni brod koji posjećuje Crnu Goru nakon što je naša država nedavno formalno postala članica Alijanse. „Palinuro“ na kome je 159 ljudi – članova redovne posade i ukrcanih mladih kadeta – pitomaca Mornaričke srednje škole „Francesco Morosini“ iz Venecije koji su na praktičnom krstarenju, vezao se na gradskoj rivi Pine uz školski brod Mornarice VCG, jedrenjak „Jadran“.

Prizora  dva klasična stara jedrenjaka koji zajedno imaju čak 167 godina plovidbe svjetskim morima,  jednog uz drugi, privukao je na tivatsku gradsku rivu veliki broj mještana i turista koji su pozdravili italijanske oficire i mornare. „Palinuro“ je inače, u Boku uplovio i u Tivat pristao uz asistenciju remorkera „Boka Sky“ i „Boka Bay“, a tražene posebne tehničke uslove na tivatskom gradskom pristaništu, italijanskom jedrenjaku je obezbjedila pomorska agencija Boka Adriatic iz Bijele koja inače, obavlja agenturne poslove za skoro sve NATO ratne brodove u Crnoj Gori.

Dobrodošlicu „Palinuru“ i njegovoj posadi poželjela je Turistička organizacija Tivat koja je priredila prigodan program sa nastupom fokloraša KUC „Kadena“ u bokeškim i crnogorskim nošnjama, počastila goste priganicama i rakijom, a zapovjedniku italijanskog broda je predstavnica TO Dejana Stjepčević uručila i prigodne poklone.

Večeras će na italijanskom jedrenjaku na vezu u Tivtu, biti upriličen zvanični prijem za predstavnike političkog, vojnog i javnog života Crne Gore, a koga priređuju zapovjednik Valentini i italijanski ambasador u Crnoj Gori Vićenco Del Monako. „Palinuro“ će se u četvrtak preseliti u Kotor gdje će ostati jedan dan prije nego što u petak, nastavi svoje krstarenje prema italijanskoj luciAnkona.

“Palinuro” je  manji i manje poznati “rođak” čuvenog italijanskog školskog broda i jednog od najljepših jedrenjaka svijeta “Amerigo Vespucci”. Trojarbolni brigantin izgrađen je 1934. godine u Francuskoj kao ribarski brod pod imenom “Commandant Louis Richard”, da bi ga 1951. kupila RM Italije u čiju je flotu ušao četiri godine kasnije pod imenom “Palinuro” i službenom oznakom A-5331.  Ovaj jedrenjak deplasmana 1.341 tone, dug je 69, a širok 10 metara, dok mu gaz oznosi 4,8 metara. Jedra tog broda ukupne su površine oko 1.000 kvadrata.

Izvor:S.L

Najčitanije