9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Papa: Cijela Evropa mora dijeliti odgovornost za migrante

Papa Franjo s migrantima na Cipru, 3. decembra Foto: VATICAN MEDIA / REUTERS

Sve evropske zemlje moraju zajednički dijeliti odgovornost za prihvat migranata i pomoći im da se integriraju, rekao je u srijedu papa Franjo, pozivajući zemlje da “otvore vrata srca”.

Sveti Otac koji je zaštitu migranata i izbjeglica postavio kao zaglavni kamen svog pontifikata, rekao je u prigodi redovite opće audijencije srijedom da se tijekom posjeta Cipru i Grčkoj početkom mjeseca susreo s izbjeglicama i s migrantima “ranjenim u njihovu čovještvu”.

– Mogao sam ujedno vidjeti da samo nekolicina europskih zemalja nosi veći teret posljedica migracijskog fenomena na području Sredozemlja. To zapravo iziskuje zajedničku odgovornost svih i od koje se nijedna zemlja ne može izuzeti jer je to problem čovječanstva, istaknuo je.

– Te ljude treba spašavati, ali je krajnje nepravedno da to čini samo Italija samo zato što je ona zemlja gdje prvo ulaze u Europu, rekla je prošlog mjeseca talijanska ministrica unutarnjih poslova Luciana Lamorgese kada je na Sredozemnom moru spašeno 800 migranata.

Oko 54.000 migranata stiglo je ove godine u Italiju, što je znatno više nego lani, kada ih je bilo 30.000.

Dvanaest migranata iz izbjegličkog kampa na Cipru koji su preseljeni u Italiju o trošku Svete Stolice, doputovali su prošlog tjedna, što je prva skupina od ukupno 50 koliko ih treba doći s tog mediteranskog otoka.

Sveti Otac je rekao da se nada da će više europskih zemalja dopustiti mjesnim crkvenim skupinama da dovedu više izbjeglica i migranata i pomognu im da se integriraju.

– Trebate samo otvoriti vrata, vrata srca. Ne propustimo to učiniti ovog Božića, rekao je papa Franjo.

Izvor:Hina

Najčitanije