20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Papa pozvao evropske lidere da otvore svoje luke za migrante

Papa Franjo

Papa Franjo osudio je u subotu “ratoborne nacionalizme” i pozvao na panevropski odgovor na migracije kako bi se zaustavilo pretvaranje Sredozemnog mora, u kojem su se utopile hiljade migranata, u “groblje dostojanstva”. Pozvao je evropske lidere da otvore svoje luke za migrante.

Papa se zauzeo za primanje imigranata, u dugom govoru kojim je zaključio crkvenu konferenciju o Mediteranu u Marseilleu, francuskoj luci koja je stoljećima raskrižje kultura i religija.

– Najviše odjekuje jauk boli pretvarajući Mediteran, ‘mare nostrum’, iz kolijevke civilizacije u ‘mare mortuum’, groblje dostojanstva: to je ugušen jauk braće i sestara migranata, rekao je, koristeći se latinskim izrazima za “naše more” i “more smrti”.

Papa je počeo dan posjetom centru za potrebite u četvrti Saint Mauront, jednoj od najsiromašnijih u zemlji, koji vode redovnice sv. Majke Tereze.

Poslije na konferenciji zauzeo se za “velik broj legalnih i regularnih ulazaka” migranata, naglasivši da treba prihvaćati one koji bježe pred ratom, gladi i siromaštvom, a ne biti fokusiran na “očuvanje vlastitog blagostanja”.

Papine riječi migrantima daju nadu

– Ovo je velika čast, jer ja sam predstavnik migranata koji su stigli u Marseille. Prošao sam taj težak put, a Papa se oduvijek zalagao za naše dobro. Želimo da upravo on bude naš glasnogovornik jer u Europi jača politika koja je vrlo represivna prema migrantima, rekao je Francky Domingo, predsjednik udruge migranata iz Marseillesa.

– Lijepo je čuti Papine riječi, one su iskrene i diraju me u srce. Njegova briga, njegovo suosjećenje za sve one koji su nestali u morskim dubinama, budi nadu svima nama migrantima da nas čeka bolji život, rekao je Michel Ajzouda, migrant iz Malija.

UNHCR: Ove godine poginulo i nestalo 2500 migranata

Migranti

Prema podacima UNHCR-a, ove je godinu u Europu preko Sredozemnog mora stiglo gotovo 178.500 migranata, a oko 2500 je poginulo ili nestalo.

Vlade u nekoliko europskih zemalja, uključujući Italiju, Mađarsku i Poljsku, vode otvoreni protivnici imigracije.

Papa je pozvao ljude da “poslušaju jauke boli” iz sjeverne Afrike i s Bliskog istoka.

– Koliko nam je to potrebno u sadašnjem trenutku, kada zastarjeli i ratoborni nacionalizmi žele da nestane san zajednice nacija!, rekao je, ne imenujući nijednu zemlju posebno.

Papa će se kasnije tijekom dana privatno sastati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije