23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljena “Vegetarijanska kuharica otoka Hvara”

Vegetarijanska kuharica otoka Hvara

Turistička zajednica Opštine Jelsa predstavila je svoju prvu vegetarijansku kuharicu otoka Hvara, autorice Dominku Juzbašić. Ova kuharica je rezultat mnogih godina istraživanja, strasti prema hrani i otoku Hvaru, te će zasigurno oduševiti ljubitelje bogatih okusa ove prekrasne destinacije.

Kuharica je službeno predstavljena na Trgu Sv. Ivana 16. septembra 2023. godine. Tom prilikom, posjetitelji su imali priliku upoznati samu autoricu, Dominku Juzbašić, i razgovarati s njom o njezinim inspiracijama i procesu stvaranja ove kuharice. Također su imali priliku dobiti potpisane primjerke knjige, što je izvrsna uspomena s tog događaja.

Na promociji su organizirane degustacije jela iz kuharice, što je pružilo prisutnima priliku da okuse raznolikost okusa otoka Hvara. U kuharici vas očekuje širok spektar recepata, uključujući jela pripremljena s hvarskim samoniklim biljkama i začinima, raznovrsne juhe, osvježavajuće salate, ukusna glavna jela i primamljive deserte. Ovo je istinsko gastronomsko putovanje koje će vas odvesti na okusnu avanturu otoka Hvara.

Vegetarijanska kuharica otoka Hvara

“Moje djetinjstvo prožeto je sjećanjima na majku i baku kako strpljivo i s ljubavlju pripremaju zimnicu za cijelu obitelj i u kuhinji izvode kulinarske čarolije. Oduvijek me privlačilo kuhanje, a s četrnaest godina počela sam aktivno eksperimentirati s hranom i namirnicama, započinje priču Dominka Juzbašić koja je oduvijek imala duboku empatiju prema ljudima.

Nakon što je završila srednju Veterinarsku školu, razvila je veliku empatiju prema životinjama, te svijest o vegetarijanstvu. Vegetarijanka je već 25 godina.

Hrvatska poduzetnica rodila se u Sisku, odrasla u Petrinji, a svako ljeto provodi u Jelsi na otoku Hvaru. Ne samo da je ovaj hrvatski otok bio inspiracija za proširivanje njezinih kulinarskih vještina i otvaranje dvaju restorana – restoran Spizza i Masha Vegeteria, nego je nadahnuo i njezinu prvu knjigu recepata – Vegetarijansku kuharicu otoka Hvara.

“Ideja za kuharicu je došla od Marije Marjan, direktorice Turističke zajednice Jelsa koja je upoznata sa mojom strašću prema hrani. Željele smo ljudima približiti i pokazati koliko je predivnih i zdravih biljnih namirnica kojima obiluje otok Hvar, a koje se koriste u svakodnevnoj prehrani.

Tako u kuharici možete naći tradicijske recepte pretvorene u vegetarijanske ili veganske opcije, ali i neke modernije izričaje kulinarstva s namirnicama koje se ovdje svakodnevno objeduju.”

Vegetarijanska kuharica otoka Hvara

Vegetarijanska kuharica otoka Hvara donosi 34 recepata napisanih na hrvatskom i engleskom jeziku, a koje su popraćene fotografijama Dorijana Šipuša.

Na stranicama kuharice možete pronaći recept za salatu od pečenih patlidžana, paprike i svježih smokava s melasom od nara i kaparima, palentu s rajčicama pečenim u maslinovom ulju ili pak prhku pitu od kozjeg sira, špinata i dunja.

Recepti u knjizi kreću od laganih predjela i namaza pa preko glavnih jela do deserata. Svi recepti su vezani uz biljno blago otoka Hvara te način na koji se Hvarani oduvijek hrane.

Nemoguće je izdvojiti najbolji jelo u kuharici, no ako pitate autoricu što obavezno treba probati iz ove knjige onda su to artičoke s bobom i mladim graškom.

“To je tradicionalno hvarsko jelo koje se ovdje stoljećima jede i spravlja, a izvrsno je stoga što se radi s artičokama koje se uzgajaju na Hvaru i to im vjerujte daje specifičan i izvanredan okus,” iskreno priznaje.

Najčitanije