16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Park bivšeg hotela Boka: Ima li nade za rekultivaciju najljepše zelene oaze u Herceg Novom – (ANKETA)

Na hercegnovskoj rivijeri raste i uspijeva oko 250 biljnih vrsta. Dobri poznavaoci kažu da je to najraznolikiji biljni svijet sa obje strane Jadrana, a možda i šire.

U privatnim vrtovima i parkovima rastu i rađaju drvo banane, avokada, biber drvo, kanarska i fenix palma i druge egzotične vrste. Zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima u ovom dijelu Boke Kotorske odomaćile su se mnoge biljke sa svih kontinenata.

Ali jedna zelena oaza u centru grada skoro vijek bila je nezaobilazna tačka u hortikulturnoj, turističkoj, društvenoj valorizaciji Herceg Novog – park hotela Boka. Hotel je izgrađen početkom 20. vijeka po ugledu na tadašnje moderne francuske i italijanske hotele sa parkom u kome su bili zasadi palmi, agava, kaktusa,…

“Uređenje parka i njegov izgled snažno je uticalo na uređenje ostalih zelenih površina u Herceg Novom ali i u Boki Kotorskoj pa i u širem okruženju”, ističe dipl.ing. pejzažne arhitekture Milica Berberović.

Najopširniji prikaz parka nalazi se u knjizi Dušana Popovića i Anta Sterniše “Flora i vegetacija hercegnovskog područja“ iz 1971. gdje se navodi 56 biljnih vrsta koje se nalaze u parku sa opisima svake vrste i tačnom lokacijom.

Park je 28.aprila 1965. godine rješenjem Republičkog Zavoda za zaštitu prirode zaštićen kao botaničko-hortikulturni objekat, ali  zakonska zaštita nije spriječila propadanje parka.

Mnoge biljne vrste su propale, mnoge desetkovane, nema posljunčanih staza,  a park svakodnevno propada.

Kompanija Vektra Boka  koja je vlasnik  parka nije ništa uradila da zaustavi devastaciju nekadašnjeg “botaničkog vrta Jadrana”.

U toku je i postupak restitucije, jer stari vlasnici traže povraćaj imovine.

U važećoj planskoj dokumentaciji – park bivšeg hotela Boka trebalo bi da ostane zelena površina. “Na postojećem platou u parku, na kome je bio lociran stari, u zemljotresu srušeni hotel „Boka“, moguće je postaviti stakleni paviljon sa funkcijom uslužne djelatnosti, u cilju afirmisanja parka”, navodi se u GURu.

Mladi ekoreporteri zabrinuti za park Boka

Video mladih ekoreporterki, Marije Samardžić i Andree Proročić, „Da li je ovo kraj Parka Boke!?“ odabran je za međunarodno takmičenje u Kopenhagenu “YOUNG REPORTERS FOR THE ENVIRONMENT 2021”.

Marija i Andrea, učenice završnog razreda OŠ „Milan Vuković“ Herceg Novi , osvojile su nedavno prvo mjesto na takmičenu mladih ekoreportera Crne Gore. One su u trominutnom videu ukazale na devastaciju parka, ali i predložile rješenja kako da park ponovo bude prijatno mjesto u gradu.

Najčitanije