25 C
Kotor

Slušaj online radio

Parking servis Herceg Novi uvodi “Oko sokolovo“

Herceg Novi – foto Boka News

Preduzeće Parking servis, zbog nesavjesnih vozača koji nepropisno parkiraju i zaustavljaju vozila, često u prestrojnim trakama, na autobuskim stajalištima, na krivinama, trotoarima, zelenim površinama, pješačkim prelazima uvodi novi sistem kontrole mirujućeg saobraćaja.

Kako je za RTHN kazao direktor  ovog preduzeća, Miladin Vidaković, riječ je o vozilu za skeniranje parkiranih automobila, u regionu poznatom kao „Oko sokolovo“.

– Danas dolaze ljudi da to montiraju i krećemo u testni period u narednim danima, dok se softver prilagodi svim našim potrebama. Imaćemo ubrzanu kontrolu parkiranja. Za ono što ostavljam komunalnoj policiji i inspekciji, tu sugerišem da rade svoj dio posla i mislim da će nam grad biti prava turistička atrakcija kakvu zaslužujemo – ističe on.

Predviđenih 15 minuta besplatnog parkiranja ostaće na snazi još neko vrijeme, ali zbog sve većih zloupotreba taj period će u bliskoj budućnosti biti skraćen, najavljuje Vidaković.

Parking servis HN

– Imamo svi tih 15 minuta, iako nam je zvanično sugerisano da to ukinemo, jer nam pravi problem pri kontroli i nije predviđeno nikakvim zakonom ili normativnim standardima koje propisuje zaustavljanje i parkiranje.  To je do pet minuta, to se računa u vrijeme za zasutavljanje i to je normativ koje imate da izvršite plaćanje, da odete do prvog prodajnog mjesta, pošaljete sms ili sutra iskoristite aplikaciju – navodi on.

Plaćanje usluga parkiranja putem kiosk karata nije moguće kada njih nestane u prodaji, posebno tokom ljetnje sezone, čega su u preduzeću Parking servis svjesni i pristupili su rješavanju tog problema.

– Dešava se sigurno da nestane kiosk karata, ali u budućnosti ćemo riješiti i taj problem, jer dolazi digitalni kiosk, tako da ćemo te papire izbaciti iz upotrebe. Sve što treba je da dođete na kiosk, kažete broj registarske oznake, to se unese u jedan digitalni uređaj i on direktno sistemu šalje informaciju da se izvršili plaćanje usluge – objasnio je Vidaković.

Zone, kako je kazao, ostaju za sada kako su označene. Elaborat koji treba da ukaže da li će se i koliko parking prostor širiti, je u izradi, ali činjenica je da gradu nedostaje parking mjesta.

Izvor:RTHN

Najčitanije