15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Partijsko imenovanje na funkciju – Šehović postavio Hercegovac u punom mandatu iako je sud ocijenio da je bio neobjektivan

Djeciji vrtic Bambi u Tivtu

Ministar prosvjete Damir Šehović (SD) donio je odluku o imenovanju Katarine Hercegovac, specijalistkinje predškolskog vaspitanja, za novu direktoricu JPU „Bambi“ u Tivtu.

Prema nezvaničnim informacijama, mjesto direktora JPU “Bambi” je nakon odlaska dugogodišnje direktorke Jasne Vujović u penziju, po koalicionom dogovoru DPS-SD-HGI, rezervisano za kadar Socijaldemokrata čiji je Šehović visoki funkcioner.

Katarina Hercegovac  koja je inače, prethodno dugo godina u tivatskom vrtiću radila kao medicinska sestra, a poslikje kraće vrijeme i kao vaspitačica, izabrana je na ponovljenom konkursu koju je za novog direktora JPU „Bambi“ 15.maja rapisao Upravni odbor ove javne ustanove. Na konkurs us e prijavile tri kandidatkinje među kojima je bila i dr Jelena Perunović-Samardžić, predagoginja u tvatskom dječjem vrtiću, koja je i na formalno neuspjelom konkursu krajem prošle godine, bila uz Hercegovac, u užem izboru za novu direktoricu tivatskog vrtuća.

Posebna ispitna komisija koju je formirao ministar Šehović analizirala je programe rada koje su tada priložile obje kandidatkinje (Hercegovac i Perunović-Samardžić) i sa njima napravila intervuje, nakon čega je ministar prosvjete 10.januara  donio odluku da se po konkursu za izbor novog direktora tivatskog vrtića “ne vrši izbor”. Nakon toga, Šehović je svojom odlukom za v. d. direktoricu postavio Katarinu Hercegovac koja važi za osobu blisku njegovoj partiji Socijaldemokratama, na što se Perunović-Samardžić žalila smatrajući da je takav postupak ministra prosvjete diskriminatorski prema njoj i da predstavlja zloupotrebu službenog položaja.

Perunović-Samardžić koja ima impresivan CV, autorka je više naučnih radova i priručnika i jedini je učesnik iz Crne Gore na više visokih međunarodnih stručnih skupova o predškolskom obrazovanju i vaspitanju, smatrala je da je, ako je bila “politički nepodobna za funkciju direktora JPU “Bambi” to trebalo i navesti u pomenutoj odluci, a na osnovu Vašeg diskrecionog prava kao ministra”.

Ministarstvo prosvjete  negiralo je tada tvrdnje Perunović-Samardžić da je u nedonošenju odluke po konkursu za izbnor direktora bilo diskriminacije, iako je njena protivkandidatkinja Hercegovac tada postavljena za v.d. direktoricu.

“Procjena na osnovu dostavljene dokumentacije i usmenog intervjua je bila da gospođa Hercegovac može sasvim kvalitetno obavljati tu dužnost u periodu do izbora direktora.”- rečeno nam je tada  iz resora ministra Šehovića.

U međuvremenu, Osnovni sud u Kotoru je po tužbi Perunović-Samardžić, 28.juna kao nezakonitu, ukinuo odluku Ministarstva prosvjete da se po konkursu iz prošle godine ne vrši izbor direktorice vrtića i naložio ministarstvu da donese novu, zakonitu odluku po tom konkursu. Ministarstvo prosvjete je ipak, preduhitrilo sud jer je  u međuvremenu završilo proceduru po ponovljenom konkursu i 20.juna imenovalo Hercegovac za direktoricu JPU “Bambi” u punom kapacitetu.

U riješenju o njenom imenovanju, Šehović se pozvao na svoje diskreciono pravo kao ministra da izvrši izboor rukovodioca obrazovne ustanove, i nalaz Kmisjije koja je obavila razgovor sa sve tri kandidatkinje, a po kojem bi navodno Program razvoja JPU “Bambi” što ga je dostavila Hercegovac “svojom realizacijom unapredio rad Ustanove”.

Perunović-Samardžić je kazala da se Šehović već jednom ogriješio o zakon zato što zvanično nije donio odluku po prošlogodišnjem konkursu kada je Komisija utvrdila da je njen Program razvoja JPU “Bambi” sveobuhvatan, a da je Program koji je tada priložila Hercegovac “neophodno dopuniti” u mnogo aspekata.

“Zahvaljujući političkoj korupciji i nepotizmu, jer se ova odluka ne može drugačije tumačiti, Šehović je tada ipak povjerio očigledno lošijem kandidatu da kao v.d.  rukovodi JPU “Bambi” Tivat na period od šest mjeseci.”- kazala nam je  Perunović Samardžić ističući da Ministarstvo priosvjete na ponovljenom konkursu za izbor direktora, od kandidata uopšte nije tražilo da prilože svoj CV.

“To su uradili zato što znaju da je bilo koji kandidat koji zadovoljava opšte uslove konkursa ( 5 godina radnog iskustva u vaspitno-obrazovnom radu) mogao da ima daleko  bolju radnu i stručnu biografiju, koja treba da preporuči nekog kandidata za neku javnu funkciju, od Hercegovac  koja je imenovana da na period od 4 godine rukovodi JPU “Bambi”. Partijskim i nepotističkim postavljenjima Ministarstvo prosvjete na čelu sa Šehovićem je po ko zna koji put pokazalo svoju bahatost i samovolju da na rukovodećim mjestima postavlja podobne i poslušne direktore bez obzira na njihova profesionalna, stručna i lična  (ne)postignuća u karijeri.”- istakla je Perunović-Samardžić.

Ona je Šehovića prozvala da se “u medijima pojavljuje kao veliki zagovornik unapređenja vaspitno-obrazovnog sistema i školstva uopšte, “podržavajući” najbolje nastavnike, a kada se odlučuje o krucijalnim stvarima, a to je ko će rukovoditi  i usmjeravati vaspitno-obrazovne ustanove, ne rijetko postavlja kandidate bez ikakvih dostignuća u profesiji pa makar se njome bavili i preko 20 godina.”

Šehovića je pitala da li je svestan kakvu poruku takvim svojim odklukama, šalje zaposlenima u vaspitno-obrazovnim ustanovama i istakla da i u presudi Osnovnog suda u Kotoru kojim je kao nezakonuita poništena odluka Ministarstva prosvjete po prvobitnom konkursu, jasno stoji da ministar prosvjete imao diskreciono pravo da odluči da li će ili neće izabrati nekog od kandidata  za direktora JPU “Bambi” , “ali je pri vršenju tog diskrecionog prava isključena samovolja, kao način odlučivanja, koja  ne uvažava objektivne kriterijume.”

Izvor:S.L

Najčitanije