20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Pažani brodovima opkolili ribara zbog ilegalnog vađenja školjki

školjke

Stanovnici Paga ljuti zbog ilegalnog izlova školjaka. Isti čovjek uporno vadi i do hiljadu kilograma sedmično. On im odgovara da neće stati, javlja RTL, koji je o ovom sukobu snimio reportažu.

“Oni eksploatiraju školjke. Naravno, ilegalno”, saopštava nam Tihomir Kustić s otoka Paga.

“Izvade sedmično od 500 do 1000 kila školjka”, govori Ivan Fabijanić, Pag.

“Ja im poručujem da neću stat!”, odgovara na sve to Saša Eles, ribar.

“Cijeli ekosustav je ugrožen s tim prekomjernim izlovom školjaka”, kaže Tomislav Zubović iz Udruge Veli Škoj Zubovići.

“A ja kažem da sam čudom ostao živ”, kaže Saša Eles, ribar.

“Jednostavno devastiraju i uništavaju obalu”, izjavljuje Ante Fabijanić, gradonačelnik otoka Paga.

Pag – otok kamena, bure, soli i potpuno bistrog mora u Paškoj vali. No osim čistog mora, ovdje ima i puno školjaka.

“Paška uvala je slično jednom velikom jezeru. Ima jedan mali ulaz s mora i u njoj se nalazi jedna mala zona gdje se mogu vaditi školjke. Školjaka ima svugdje, ali smiju se vaditi samo u toj maloj zoni. Te školjke su pluća ove uvale i ako se te školjke izvade neće biti ni ribe ni ostalih organizama, a gdje nema ribe ni organizama, nema ni života”, objašnjava Tihomir Kustić s otoka Paga.

U Paškoj vali se mogu naći školjke klapun i prnjavice. Zbog velikog izlova školjaka ostali su samo mali primjerci klapuna.

Cijela priča počinje ovog ljeta. Pažani su se počeli buniti protiv Saše Elesa, kojeg su i snimili dok je, kako tvrde – skupljao školjke u nedozvoljenom dijelu Paške vale. Pažani su o svemu obavijestili nadležne institucije – od Ministarstva poljoprivrede do policije i Carine – koje su intervenirale više puta.

Cijela stvar eskalirala je u nedjelju 13. januara, kad je 15-ak Pažana brodovima stiglo do mjesta gdje Saša Eles skupljao školjke. Prozvani ribar završio je u splitskom KBC-u, u dekompresijskoj komori jer je, objašnjava, upravo te nedjelje bio prisiljen naglo izroniti zbog straha od njihovih brodova. Te nedjelje – kaže Saša Eles – Pažani su ga pokušali ubiti, a protiv njega su se navodno urotili – baš svi.

“Ovo što se meni dešava, organizirana urota, linč, ne znam kojim izrazom bi se izrazio, to je ono što ja doživljavam od građana Paga. A u svim tim događanjima, u nekoliko navrata mi je pokušano oduzimanje života. Na vrlo grub način. A da ne kažem koliko je puta uništena moja imovina, otuđena moja imovina ili je bilo pokušaja otuđivanja moje imovine”, govori Saša Eles, tvrdeći da ne lovi u nedozvoljenom području.

Iz Ministarstva poljoprivrede šalju grafički prikaz dozvoljene i nedozvoljene zone koji pokazuje da su ljuti Pažani u pravu.

“Dozvoljena zona izlova školjaka na Pagu prostire se nekih kilometar plus minus širine, a tako je i s donje strane. Južni dio uvale i sjeverni dio uvale je zabranjen za izlov”, objašnjava nam Ivan Fabijanić s otoka Paga.

“Paška uvala je pretežito pjeskovita uvala i ima puno školjaka. Te školjke su prirodni pročišćivač mora i o tim školjkama ovisi cijeli ekosustav. Ako nestane školjki, naša vala će se zaprljati, a naša vala je velika. Ima samo jedan ulaz koji je možda milju, milju i pol i ona se jednostavno ne može sama profiltrirati. Tako da školjke pomažu u mnogo toga i k tome same ribe se hrane školjkama. Orade, hobotnice. One su direktno ovisne o tome”, objašnjava Tomislav Zubović, Udruga Veli Škoj Zubovići.

“Ja se ne borim za sebe, ja se borim za djecu, da djeci ne trebam pokazivati školjku u knjizi, nego da se zaroni, da izvadi dvije školjkice, da vidi da u moru postoji život”, objašnjava Kustić.

Najčitanije