25 C
Kotor

Slušaj online radio

„Pejzažna arhitektura/javni prostori“: Retrospektivna izložba i dijalog eksperata u Kotoru

Pejzažna arhitektura – foto Boka News

„Pejzažna arhitektura/javni prostori“ naziv je retrospektive izložbi međunarodnog Salona pejzažne arhitekture iz Srbije, koja će biti otvorena u Kotoru, 19. aprila u Kreativnom habu.

Uz izložbu, koja obuhvata izabrane radove prošlogodišnjeg i pobjedničke radove prethodnih Salona, održaće se stručni skup regionalnih eksperata iz arhitekture i pejzažne arhitekture.

Salon pejzažne arhitekture postoji u Srbiji od 2005. godine kao bijenalna međunarodna izložba radova iz oblasti pejzažne arhitekture. Do 2023. organizovano je deset izložbi sa pratećim događajima u Beogradu, te nekoliko retrospektivnih izložbi u drugim gradovima. U okviru Salona izlažu se planovi, realizovani i nerealizovani projekti, publikacije, studije, studentski i multimedijalni radovi, za koje međunarodni žiri dodjeljuje Grand Prix, kao i priznanja najboljim radovima u svakoj kategoriji.

Na izložbi u Kotoru biće prikazana planerska i dizajnerska rješenja uređivanja različitih prostora, u kojima se nude planovi rješavanja problema zaštite prirode i kulturnog nasljeđa, uređivanja kulturnih i turističkih područja, razvoja zelene infrastrukture, obnove zapuštenih prostora te oblikovna rješenja parkova, rekreativnih i uličnih prostora, trgova, zelenih krovova, kao i umjetničkih intervencija na otvorenom.

Organizatori izložbe su Sekretarijat za urbanizam, stanovanje i uređenje prostora Opštine Kotor i Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije, gdje je na inicijativu Opštine Kotor izložba upotpunjena održavanjem stručnog skupa. Učešće na skupu uzeće Jelena Jovanović, Željka Ćurović, Boban Tošić, Uroš Brzaković, Aleksandra Vukićević, Milica Nikolić, Veljko Radulović, Srđan Tadić, Sonja Radović Jelovac i Nađa Goranović, dok će moderator biti Jelena Franović, sekretarka Sekretarijata za urbanizam, stanovanje i uređenje prostora.

Prigodno otvaranje izložbe biće 19. aprila u 10 sati, a zainteresovana javnost radove može pogledati narednih sedam dana.

Najčitanije