15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Perast – Predstavljen festivalski almanah Lirica br. 8

Osmo izdanje festivalskog almanaha 19. Međunarodnog festivala klapa Perast,  Lirica promovisana je u petak u Muzeju grada Perast.

Lirica br.8 posvećena je – Tragom zaslužnih: kompozitora, Borislavu Tamindžiću i Vicku Nikoliću

Novo izdanje Lirice predstvili su Izvršni direktor Festivala Milan Kovačević i kompozitor Aleksandar Saša Tamindžić.

„Borislav Tamindžić jedan je od najvećih i najpoznatijih crnogorskih kompozitora. Na obrade kompozicija njegovog sina, Saše Tamindžića, klape će na 19. MFK Perast otpjevati tri njegove pjesme. Po prvi put njegov sin Saša Tamindžić odlučio je da napravio klapske obrade tih kompozicija“, kazao je Kovačević.

O stvalaštvu najvećeg crnogorskog kompozitora Borislava Tamindžića govorio je Saša Tamindžić koji je podsjetio da je njegov otac ostavio bogatu zaostavštinu.

„Mnogi ljudi izvan muzičkog svijeta ne raspolažu informacijom da je Boro rođen u Kotoru, što ga u geografskom smislu čini Bokeljom kao i Vicka Nikolića iz Gornje Lastve“ – kazao je Tamindžić.

On je kazao da je Borislav Tamindžić počeo sa obradom narodne izvorne muzike sa ovih prostora i to je bio začetak njegove glazbene misli, na drugom mjestu je horska muzika, zatim vokalno imstrumentalana muzička dijela, kompozicije za orkstarsku i kamernu muziku, primjenjenu muziku, muziku za djecu, filmsku i dramsku muziku, ovo je ogroman opus koji je nastajao od 1952. godine do njegove smrti 1992. godine.

Predstavljen festivalski almanah Lirica

„Za svoj život Boro je napisao više od 850 dijela od izvorne narodne pjesme do opere. Ne krijem zadovoljstvo prema organizatorima MFK Perast, kao i Mikanu Kovačeviću i Jasminku Šetki koji su imali sluha da se Bororva muzika nađe u festivalskom programu, Siguran sam da bi njemu bilo puno srce radosti što će dijelove njegove bogate muzičke ostavštine izvoditi u Boki“ – kazao je Saša Tamindžić.

Životno dijelo kompozitora Vicka Nikolića, porijeklom iz Gornje Lastve koji je živio i radio kao operski pjevač u Zagrebu predstavio je Mikan Kovačević.

Predstavljen festivalski almanah Lirica br. 8 – klapa Štiglići

„Kao kompozitor napisao je muziku za preko osamdeset svojih pjesama, melodija posvećenih Boki Kotorskoj. Kao pjevač učestvovao je u izvođenju više od 200 opernih i drugih scenskih dijela, često u saradnji i sa najpoznatijim svjetskim opernim solistima, rediteljima i dirigentima. Pjevao je u skoro svim gradovima Evrope“ – kazao je između ostalog Kovačević.

Nikolićevih deset kompozicija je takođe za klapsko izvođenje priredio Saša Tamindžić.

U muzičkom dijelu programa nastupile su dječija klapa Štiglići iz Podgorice.

U ime MFKP Kovačević je uručio zahvalnice za doprinos Festivalu klapa.

Najčitanije