8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Peraštani slave Zavjetni dan sjećanje na pobjedu nad Turcima 1654. godine

Peraška Gospa 2016.

U Perastu će danas biti održana tradicionalna manifestacija “Gađanje kokota”, u sklupu Zavjetniog dana, u narodu poznat kao Peraška Gospa, 15. maj. Peraštani tog dana  obilježavaju slavu pobjede svojih predaka nad Turcima 1654. godine.

Tada su Peraštani uspjeli odbraniti grad od napada Turaka i ubili njihovog vođu  Mehmed-agu Rizvanagića i savladali brojčano nadmoćnu tursku vojsku.

Kako je za Radio Kotor kazala Marija Brainović, ispred Nevladine organizacije (NVO) Društva prijatelja grada Perasta, običaj će i ove godine proteći bez gađanja živog kokota, s obzirom na to da je taj čin izazvao oštre kritike i reakcije zaštitnika životinja koji su pozivali nadležne da zaustave ubijanje životinja na ovakav način.

 “Odlučili smo da taj segment programa ovog značajnog datuma u istoriji Perasta izuzmemo, iako je to bila tradicija duga nešto više od četiri vijeka. Podsjetiću da nijedna uprava do skora ovaj običaj nije sagledavala u negativnom kontekstu. Međutim, prije pet godina imali smo protivljenje NVO Korina iz Nikšića, koja je na osnovu Zakona o zaštiti dobrobiti životinja podnijela prijavu i inicijativu da se spriječi gađanje kokota i on zamijeni limenim. S tim u vezi, naša NVO je 2019. godine platila novčanu kaznu u iznosu od 1 350 eura”, pojašnjava Brainović

Kako navodi, program proslave počeće u 17 sati kada će doći Gradska muzika Kotor i Bokeljska mornarica. Nakon defilea kroz Perast i obilaska peraškog mjesnog groblja na kojem je sahranjen nekadašnji admiral Bokeljske mornarice, profesor dr Vladislav Brajković i polaganja cvijeća, Mornarica će se sa Gradskom muzikom vratiti na pjacu ispred crkve Svetog Nikole gdje će biti odigrano tradicionalno kolo.

Perast – foto Boka News

Sveta misa u crkvi Svetog Nikole biće u 18 sati.

Podsjetimo, običaj gađanja kokota u Boki održavao se pri crkvenim svečanostima i u drugim mjestima Boke, ne samo u Perastu, ali se jedino u Perastu održao do današnjih dana.

“Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže”, poručuje Brainović.

Najčitanije