13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Peraštani smatraju da im je ugroženo pravo na slobodu kretanja – pozvali predsjednika Opštine Kotor da …

Perast foto Boka News

Odbor grupe građana Perasta danas je uputio predsjedniku Opštine Kotor Željku Aprcoviću zahtjev da prisustvuje sastanku koji je zakazan za četvrtak 15. avgusta u 9 sati  kako bi razgovarali o aktuelnim komunalnim problemima.

Zahtjev je potpisalo 159 građana Perasta.

“Postojeći problemi ugrožavaju čak i naša osnovna ljudska prava – pravo na slobodu kretanja, a koji bi bili tema razgovora, primorali su nas na spontano okupljanje zbog nepostojanja MZ Perast već više od godine dana, a čija je ostavka i bila prouzrokovana istim problemima. Zbog toga zahtjevamo sledeće:

  • Tražimo na uvid pravni osnov opštinskog ili državnog organa za zatvaranje saobraćaja u Perastu;
  • Zahtjevamo da se nadležnost upravljanja rampama vrati JKP – u KOTOR , koje bi djelovalo isključivo u saradnji sa Odborom grupe građana Perasta dok se ne formira MZ PERAST;
  •  Da se smanji cijena parkinga za lokalno stanovništvo, a da građani Perasta isti ne plaćaju;
  • Zahtjevamo povećanje postojećih kapaciteta parkinga na ulazima u Perast;
  • Zahtjevamo da se poštuje i ne mjenja postojeći Urbanistički plan Perasta u Borićima, kojim je ta katastarska parcela predviđena za sport i rekreaciju tj. gradsku plažu , a ne za „ divlji ” parking što je sada slučaj;
  • Zahtjevamo da isporuke i dostava budu obavljeni do 9:00 h, što bi važilo i za lokalno stanovništvo (potrepštine za domaćinstva);
  • Zahtjevamo da sva službena vozila hotelijera koji su zakupili parkinge, privatna vozila svog osoblja i svojih gostiju parkiraju na svojim zakupljenim parkinzima.
  • Zahtjevamo da se Perastu u toku turističke sezone dodjeli jedan komunalni policajac, koji će regulisati i reagovati na uočene nepravilnosti.

Kao što Vam je poznato specifičnost i jedinstvenost grada Perasta omogućava ogromne materijalne i druge koristi opštini Kotor i državi Crnoj Gori, ali mnogobrojne aktivnosti opštinskih i državnih institucija idu na ruku privatnim poslovima pojedinaca, a na štetu lokalne zajednice. Zbog kompleksnosti gore navedenih problema očekujemo da sa Vama dođu i direktori JKP-a i komunalne policije” – piše u zahtjevu sa potpisima građana koji je danas dostavljen predsjedniku Opštine Kotor Željku Aprcoviću.

Najčitanije