21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Peraštani u protestnoj šetnji zbog…

Perast protest – foto Radio Kotor

Građani Perasta nezadovoljni ne rješavanjem problema saobraćaja kao i odgovorom predsjednika Opštine Kotor Željka Aprcovića nakon zajedničkog sastanka u mjesnoj zajednici, danas su organizovali protestnu šetnju.

Mještani zahtjevaju da Opština Kotor peuzme kontrolu nad rampama, te kontrolu nad javnim lokalnim putem kroz Perast.

Odgovor predsjednika Aprcovića na njihov zahtjev, pročitao je Mladen Dabižinović ispred Odbora grupe građana Perasta:

„Dana 23. 08. 2019. Godine održan je sastanak sa predstavnicima privrednih subjekata koji obavljaju djelatnost na području grada Perasta. Na sastanku je dogovoreno da će od 01. 09. do okončanja sezone upravljanje rampama na ulasku u grad Perast vršiti ovlašena angažovana firma. Troškove za angažovanje iste u visini od 3.440 eura će snositi Opština Kotor i Udruženje ugostitelja Prast. Nako konstituisanja Savjeta MZ Perast, pristupiće s cjelovitom rješavanju identifikovanog problema saobraćaja u Perastu”.

Dabižinović navodi da odgovor predsjednika Aprcovića upućen Odboru grupe građana Perasta predstavlja prelazno rješenje, odnosno prvi stepenik u rješavanju problema mještana Perasta.

Prema njegovim riječima, sljedeći korak Peraštana jeste osnivanje Savjeta mjesne zajednice Perast. Podsjetio je da je prošli saziv Mjesne zajednice podnio ostavku prije godinu dana.

„Danas smo oslobođeni i niko ne može da nam zatvara rampe mimo zakona, nijedan privatnik niti pojedinac. Sa tim se samo može upravljati zakonski” – poručuje Dabižinović.

On ističe da svaki pojedinac ima pravo na osnovnu ljudsku slobodu – slobodno kretanje, ulazak u svoj grad i svoju kuću.

Perast protest – foto Radio Kotor

Peraštani su tražili od Opštine Kotor i da, u skladu sa sistemom integrisanog saobraćaja, ponovo uspostave kriterijume o tome koje vozilo može ući u mjesto, zatim uklanjanje vozila sa javnog lokalnog puta. Zahtjevaju i da zakupci parkinga, koji su istovremeno i hotelijeri, svoja mnogobrojna vozila parkiraju van mjesta jer, kako navode, nemaju pravo ulaska sa tolikim vozilima po kriterijumima sistema integrisanog saobraćaja.

Mještani su tražili i utvrđivanje javnih parking mjesta koja se nalaze unutar Perasta, koja će se dati mještanima na korišćenje, te utvrđivanje od strane Komunalne policije, koji djelovi parkinga na krajevima Perasta su ostali javni, tj. nisu obuhvaćeni Ugovorom o zakupu , te da se isti oslobode za parkiranje mještana i turista.

Najčitanije