23.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Perovićka zakazivanjem sjednice SO Kotor, odložila DPS preuzimanje parlamenta

Kotor – foto Boka News

Predsjednica SO Kotor Dragica Perović (DSS) zakazala je juče 21.sjednicu lokalnog parlamenta na kojoj je jedina tačka dnevnog reda izglasavanje nepovjerenja predsjednici SO, za srijedu 10.jul.

Perovićeva je to uradila na osnovu zahtjeva za sazivanje sjednice SO koji su joj 13.juna podnijeli odbornički Klubovi DPS, SD, HGI, LP i dosadašnja šefica Kluba odbornika SDP Bruna Lončarević. On i su inače, potpisali i podnijeli i inicijativu za izglasavanje nepovjerenja predsjednici SO Kotor.

Perović je juče saopštila da sjednicu zakazuje poštujući proceduru i rokove iz člana 40 Zakona o lokalnoj samoupravi koji propisuje da predsjedmik lokalnog parlamenta mora zakazati sjednicu u rioku od 15 dana od dana podnošenje zahtjeva, odnosno inicijative.

„Kako je predmetni zahtjev za sazivanje sjednice podnijet 13.06.2019. odlučila sam da u skladu sa zakonom, kao i do sada, sazovem sjednicu SO Kotor i prije isteka zakonskih rokova, čuvajući zakonitost rada Skupštine.“- istakla je Perović.

Inače, na preksinoć održanom sastanku Klubova odbornika DPS, SD, LP, HGI i odbornice Brune Lončarević, koji sada čine parlamentarnu većinu u SO Kotor, donešena je odluka o sazivanju 21. sjednice SO na kojoj bi se raspravljalo o povjerenju Perovićevoj za četvrtak 27.jun. Oni su ovlastili predsjednika Kluba odbornika DPS Željka Avramovića da predsjedava tom sjednicom jer se po njima, Perovičeva kao predsjednica SO “očigledno oglušila o zahtjev za sazivanje sjednice, u smislu da nije ispoštovala rok predviđen Zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutom opštine Kotor.”

“Perović u kontinuitetu zloupotrebljava svoj položaj kršeći Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut opštine Kotor na način da sjednice prekida i odlaže u nedogled, ne održava kolegijume sa predstavnicima Klubova odbornika, ne zakazuje sjednice Skupštine, te odbornicima ne dozvoljava da vrše svoja ovlašćenja koja su im povjerena od strane građana. Dosadašnje zloupotrebe funkcije aktuelne predsjednice SO Kotor i ne čude s obzirom na činjenicu da je danas većina kotorskog parlamenta, 17 odbornika, zateklo zaključana i zapečaćena vrata službenih prostorija SO Kotor, u vrijeme kada je zakazan nastavak XIX sjednice sa jednom tačkom dnevnog reda – Razrješenje predsjednika opštine Kotor.”- saopštili su iz OO DPS uz napomenu da je u Kotoru “politička situacija jasna: postoji nesporna većina, kojoj je neophodno obezbijediti nesmetano funkcionisanje.”

Jučerašnji potez Perovićeve međutim, formalno-pravno onemogućava DPS i satelite da pod Avramovićčevimm predsjedavanjem u četvrtak održe sjednicu SO, jer oni to ne mogu sami učiniti ranije od dana za koji je predsjednica SO već u zakonskom ruku, zakazala zasijedanje. Perovićeva i gradonačelnik KOtora Vladimir Jokić (Demokrate) očekuju da Vlada koja je 30,maja upozor8ila Oopštinu Kotor, u međuvremenu raspusti SO Kotor zbog njenog nefunkcionisanja i da se kriza riješi na vanrednim izborima, Avramović je inače, juče gradonačelniku Jokiću (Demokfrate) dostavio poziv za sjednicu SO koju je on zakazao za četvrtak, što je Jokiću bio povod da dopuni krivičnu prijavu koju je protiv tog funkcinera DPS podnio propšle nedjelje.

On je juče, dajući izjavu pred državnim tužiocem u ODFT Kotor Sinišom Milićem, kazao da poziv koji je juče dobio od Avramovića što se potpisuje kao “predsjedavajući” SO Kotor, pokazuje da Avramović “i danas nastavlja da svjesno vrši krivično djelo lažno predstavljanje, neovlašćeno i uzurpatorski pokušavajući da rukovodi lokalnim parlamentom”. Jokić je podsjetio da je i Upravni sud u presudu kojom je zbog nezakonitosti poništio odluku odbornika DPS, SD, HGI, LP i dva odbornika SDP o smjeni Jokića sa mjesta gradonačečnika, eksplicitno naveo da je ona donešena na sjednici SO 24.aprila kojom je tada kao “neovlaštenmo lice” predsjedavao Avramović.

Jokić je juče uputio i dopis premijeru Dušku Markoviću i ministru pravde Zoranu Pažinu u kojem ih “sa željenjem obavještava da se sitzuacija u Kotoru usložnjava” zbog upornosti dijela odbornika predvođenih DPS-om da protivpravno oreuzmu vođenje Skupštine i političkom korupcijom pokušaju promijeniti lokalnu vlast, i upoznao ih sa najnovijim potezima Avramovića koji su rezultirali dopunom krivične prijeve protiv tog funkcionera kotorske DPS. Jokić zbog toga kod premijera i ministra pravde ponovno “insistira na vašoj hitnoj reakciji” u smislu raspuštanja SO Kotor, uvođenja Odbora povjerenika i raspisivanja vanrednih lokalnih izbora u tom gradu.

“Tražimo da se predsjednici SO i odbornicima odmah skrati trajanje funkcije, formira Odbor povjerenika i mandate vrati građanima Kotora.”- stoji u dopisu Jokića čelnicima Vlade.

Izvor:S.L

Najčitanije