16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Pet sati rasprave u tivatskom parlamentu oko budžeta

SO Tivat – foto CG News

Nakon rasprave koja je trajala skoro pet sati, Skupštinja Oštine Tivat danas je većinom glasova odbornika vladajućeg saveza koji čine koalicija „Da zapečatimo“, DF, Krtoljska Lista Tivatska Acija i Bokeški Forum, usvojila odluku o rebalansu budžeta Opštine za ovu kao i budžet grada za narednu godinu.

Za usvjanje odluka kojima se zbog viška ostvarenih prihoda budžet za ovu godinu sa prvobitno planiranih 18.63 miliona eura, uvećava na iznos od 20,13 miliona eura, odnosno budžet za 2023. utrđuje na iznos od sada za Tivat rekordnih preko 24 miliona eura, glasalo je 17 odbornika vladajuće koalicije, odbornici opozicionog saveza DPS-SD-SDP-LP nisu se izjašnjavali, dok su predstavnici HGI u oba slučaja bili uzdržani, iako su prethodno u raspravi pohvalili predložene materijale.

„Pozdravljamo veća izdvajanja za sport, kulturu, socijalna davanja  i vraćanje automonije lokalnim javnim ustanovama kojima se dogodine vraćaju njihovi žiro računi. Budžet je ambiciozan i to je činjeniuca- želimo da se on  realizuje jer je to u interesu svih nas.“- kazao je Adrijan Vuksanović (HGI) koji je na pitanje potpredsjednika Opštine Vladimira Arsića (NP) zašto HGI onda neće da glasa za usvajanje budžeta i time da doprinos povećanju političke stabilnosti u Tivtu „koja nam je svima na korist“, odgovorio da je na vladajućem savezu da obezbjedi tu političku stabilnost i da on to nije uradio u protekle dvije godine kada je HGI kao opozicija, glasao za usvajanje budžeta za 2021.

Odbornici DPS, SDP, SD i LP tražili su detaljna objašnjenja za brojne stavke u rebalansu, odnosno budžetu za 2023. I oni su međutim, pohvalili činjenicu da Tivat sada ima dovoljno novca da poveća izdvajanja za sport, NVO sektor, socijalna ulaganja i podršku raznim institucijama poput lokalnih škola, kao i odluku da se nakon nekoliko godina, prekine praksa bivše DPS vlasti Tivta i lokalnim JU vrate samostalni žiro računi. Izrazilio su sumnju da će se realizovati kapitalni dio budžeta koji za 2023. iznosi čak 14 miliona eura, prozivajući lokalnu vlast da i ove godine ima loše ostvarenje kapitalnih investicija.

„Dobro je što se ide na povećanje nezavinsosti JU i odgovornosti njihovih direktora i savjeta ustanova za rezultate rada i nadam se da će to dovesti i do smanjenja neprimjerenog političkog uticaja na rad JU. Nadam se da ubuduće ove JU neće biti predmet podjela partijskog plijena i da će predsjednik Opštine uticati na to što će se npr. prikazivati kao program u Centru za kulturu.“- istakao je Vatrolsav Belan (LP) dok je Dubravka Nikčević (DPS) ukazala da završni račun budžeta Opštine za 2021. nije nikada usvojen a da su kapitalne investicije do sada veoma slabo realizovane.

„Nema relanog opravdanja za to. Bilo je dovoljno vrermena da se te investicije realizuju, ali je pitanje da li je bilo doboljno stručnosti i ustrajnosti.“- kazala je Nikčević na što joj je predsjednik Opštine Željko Komnenović (NP) odgovorio da je budžet za 2022. zbog političke blokade rada lokalnog parlamenta, jedva usvojio Odbor povjerenikatzek 31.marta a da je onda uslijedila višemjesečna predizborna kampnajn i sa njome zakonska ograničenja u obimu potrošnje sredstava iz gradske kase, potpuni nerad tivatskog katastra, te problemi sa nesavjesnim izvođačima radova sa kojima je Opština ove godine, prvi put u svojoj istoriji, zbog toga raskidala ugovore i naplaćivala im penale.

„Samo vi nemojte pominjati neusvajanje završnog računa budžeta Opštine Tivat za 2021. od strane bivšeg Odbora povjerenika u kojem su bili poredstavnici vaših partija koje je imenovala Vlada, a ne onih za koje su prethodno glasali građani Tivta. Najbolji završni račun budžeta jedne opštine u Crnoj Gori ikada, na koji je nezavisna eksterna revizija dala pozitivno mišljene za razliku o uslovnog koje su vaše lokalne vlasti godinama prethodno jedva dobijale, nije prošao pred Odborom povjerenika jer se predstavnici Podgorice u njemu nisu željeli o tome izjašnjavati. Nisu glasali protiv, već uopšte nisu htjeli da glasaju iz političkih trazloga. Kakvo takvo ponašanje veze sa mozgom ima – pitanje završnog računa budžeta ne treba da bude politika, već pitanje interesa grada. To je užas bio kako su se oni iz Podgorice u Odboru povjerenika odnosili prema potrebama građana Tivta i ne želim da se tako nešto našem gradu ikada više ponovi.“- kazao je Komnenović.

Aleksandar Đurović (SDP) optužio je  Komnenovića, sekretara za finansije Jovana Brinića i Arsića da su kao novoizabrani odboornici, trenutno u konfliktu interesa i da se ne ponašaju moralno na što mu je Komnenović odgovorio da ima zakonski rok od mjesec dana da se izjasni koju će funkciju zadržati.

„O moralu priča predstavnik stranke koja je srušila prethodnu lokalnu vlast Tivta a i dan danas učestvuje u njoj jer su predstavnici SDP i dalje u svim odborima direktora lokalnih preduzeća i ustanova od kojih u nekima SDP i dalje sam kima većinu“- poručio je Komnenović.

Odbornik SDP je prozvao lokalnun upravu za neprimjeren politilki uticaj na lokalna preduzeča, ustanove, ali i fudbalski klub Arsenal i poručio im da se „ne hvale kao svojim velikim uspjehom ostvarenim prihodima budžeta koji su 20- 30 posto veći od plana jer je to produkt prvenstveno činjenice da su građani Tivta odgovorni platiše poreza i to nije nikakva velika zalsuga opštinskih službi“.

„Tačno je da su Tivčani vrlo odgovorni prema izvršavanju svojih obaveza, ali je to bio slučaj i svih prethodnih godina kada ste vi i DPS vršili lokalnu vlast, pa je vazda Opštini falilo novca i budžeti nisu bili i izbliza ovoliku.“- odgovorio je Đuroviću sekretar za finansije Jovan Brinić koji je opoziciju liše HGI, prozvao i zbog toga što nisu učestvovali u javnim raspravama prilikom izrade nacrta budžeta za 2023. niti su u propisanoj proceduri, podnijeli ijedan amandman na materijal koji su potom na sjednici SO, neki od njih kritikovali.

Izvor:S.L.

Najčitanije