16 C
Kotor

Slušaj online radio

Pirati stupili u kontakt s vlasnikom otetog bulkera: Još nema zahtjeva za otkupninom

Pirati 

Somalski pirati koji su prošle sedmice oteli brod za rasuti teret Abdullah stupili su u prvi kontakt s vlasnikom broda, SR Shippingom, dok pomorsko sigurnosno osoblje upozorava na vjerojatnost daljnjih napada kod Roga Afrike. Za 23 člana posade koji su oteti 12. marta još nije tražena otkupnina, piše Splash247.

Glasnogovornik vlasnika broda rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare: “Održani su opći razgovori o brodu i članovima posade. Obavijestili su nas da su svi članovi posade živi i zdravi, te da neće biti mučeni”.

Nakon uspješne misije spašavanja drugog otetog broda, stigla su izvješća ranije ove sedmice da su međunarodne mornarice voljne pokušati osloboditi brod i njegovu posadu. Pirati su dali do znanja da su pojačali nadzor nad brodom Abdullah i obalnim položajem blizu mjesta gdje je usidren.

Izvori povezani s piratima rekli su za Kaab TV, somalski informativni kanal, da je protuzračno oružje postavljeno na brod, kao i na obalne položaje u blizini, navodi Splash247.

Prošlog vikenda, indijska mornarica spasila je sve članove posade na još jednom brodu koji je otet u prosincu prošle godine, Ruenu koji plovi pod zastavom Malte. Uhapsili su 35 pirata koji sad čekaju suđenje u Indiji.

Dva člana somalijske bande rekla su za Reuters da iskorištavaju smetnju koju im pružaju napadi pobunjeničkih snaga Huta nekoliko stotina nautičkih milja sjeverno kako bi vratili piratstvo nakon što su gotovo desetljeće mirovali,a više pomorskih sigurnosnih tvrtki prijavile su da je sve više dhowa krenulo u more s ciljem napada na brodove, tj otmice.

Prema novim podacima koje je objavila organizacija brodovlasnika BIMCO, ukupno 13 % svjetske pomorske trgovine sada je na udaru hutista u Jemenu i somalskih pirata.

Najčitanije