7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

PK Vjeverica – uredili tri kilometra staze od Gošića ka Žanjicama, sa tivatske strane

Članice i članovi Planinarskoga kluba “Vjeverica” su u subotu učestvovali u dobrovoljnoj radnoj akciji čišćenja staze od Radovića do Žanjica, te su tako prokrčili  polovinu staze kojom gazduje opština Tivat. Drugu polvinu staze, čiji je vlasnik Opština Tivat, očistili i markirali volonteri PK “Subra”,  te su članovi ove kotorske družine koja je okupila ljubitelje planinarenja iz Budve, Krimovice, Kavča, Risna, Orahovca, Tivta, Kotora, Prčanja, ugledajući se na komšije iz Herceg Novoga, dovršili posao  čišćenjem staze s tivatske bande. Rad kosijerima I kosilicom dobro je došao ljudima koji su nakon dugih decembarskih noći I hladnih kišovitih dana riješili da aktivno I korisno provedu ovaj dan. Oni koji nisu pristalice sjedećeg načina života shvatili su ovo i kao “radnu terapiju”. Prijale su im  pauze za marendu, sa prelijepim pogledom na Tivatski zaliv i Lovćen, a “šlag na torti” bila je kafa skuvana na ognjištu, čijim su ispijanjem završili akciju.

Bračni par Bojana i Zoran Vulović iz Kavča dugo planinare, vole prirodu i zarad ove akcije su ostavili svoje svakodnevne obaveze, a za druženje sa “Vjevericom” kažu da je “kao i uvijek fenomenalno”, ističu da je atmosfera odlična, čemu posebno doprinosi dobrovoljni rad, pri čemu su svi jednaki.

-Ljepota volonterskog rada za mene je osjećaj da sam učinila nešto dobro za tu zajednicu kojoj pripadam- da li je to neki dobrovoljni rad vezan za školu gdje nam djeca idu, da li je to nešto vezanio za grad Kotor ili za naš dio Kavča, taj osjećaj pripadanja nekom mjestu je dragocjen. Zbog toga osjećamo potrebu da zarad te ljubavi damo dio svog vremena, uložimo svoj trud, a da ništa ne tražimo zauzvrat, što je i poenta volontiranja. Za to je potrebna fina energija i uvijek se na ovakvim akcijama sretnu ljudi koji su baš takvi- pozitivni, dobre volje, bez tema koje zamaraju. Zato je na ovakvim akcijama atmosfera uvijek inspirativna, kaže Bojana za Boka News.

Počasni član PK Vjeverica Marjan Šantić zadovoljan je obavljenim poslom po principu “koliko ko može”.

-Sa svojim privatnim alatom, sa kosilicom, baštenskim makazama i kosijerima, nas 14 članova i članica PK Vjeverica, sredili smo ovu stazu koja je bila poprilično zarasla međutim nismo ispraćeni od TO i Opštine Tivat. Akciju smo organizuovali samoinicijativno, s obzirom da su drugu polovinu ove staze očistili i markirali članovi PK Subra, uz podršku TO Herceg Novi i Opštine Herceg Novi. Očistili smo stazu od Gošića dužine oko tri kilometra ka Žanjicama, za koju je nadležna Turistička organizacija Tivta, čiji su poslenici, iako su obećali da će nam se pridržati, nažalost, to nisu uradili, poručio je Šantić i najavio još sličnih akcija i to u Nacionalnom parku Lovćen, Opština Cetinje i, naravno, una teritoriji Opštine Kotor

-U planus u nam dobrovoljne akcije na stazama koje povezuju kotorsku i tivatsku opštinu, s Vrmca prema Gornjoj Lastvi, vjerovatno sa Prčanja prema Vrdoli, zatim, vertikalno prema vrhu Sv. Ilija i horizontalno prema brdu Pečkovica, prema Gornjoj Lastvi. Ko god je došao, dobro je došao da se druži s nama, da radimo da se upoznamo, da se šalimo, da jedemo i popijemo zajedno i da učinimo nešto dobro za našu zajednicu., poziva zainteresovane Marjan Šantić.

Priprema terena za projekat Luštica Bay

Teren koji pripada kompaniji  “Luštica Bay” biće pretvoren u zelene “livade”

Područje poluostrva Luštica koje ima svoje istorijske, ambijentalne, prirodne i kulturne osobenosti, devastirano je na početku staze od Gošića, što odmah pada u oči- ogoljena površina, bez rastinja, koje je i zaštitni znak ovog podneblja- maginje (planika), masline, lovor, kleka… Sudeći po nacrtima investitora, ovaj dio će biti u potpunosti izmijenjen, pretvoren u zelene “livade”, koje uopšte ne pripadaju ovom krševitom podneblju.

-Jezivo je kako sad izgleda, a užasno je i ono što je planirano, gledajući rendere na njihovom sajtu.  Potpuno je neprilagođeno ambijentu i ekološki veoma problematično, komentarisali su učesnici ture, (među kojima je bilo inženjera arhitekata, ekologa), prolazeći stazom koja je presječena površinskim iskopom ogromnih količina zemlje na ovom dijelu poluostrva Luštica.

/M.D.P./

Najčitanije