20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Zbog protesta turisti evakuisani iz Machu Picchua

Machu Picchu / foto EPA

Gotovo 700 turista evakuisano je u subotu iz Machu Picchua nakon prosvjeda stanovnika protiv “privatizacije” prodaje ulaznica za najposjećenije mjesto Inka na svijetu, priopćila je peruanska vlada.

– Otišlo je više od 660 turista, domaćih i stranih, rekao je za AFP dužnosnik Ministarstva turizma koji je želio ostati anoniman.

Posjetitelji su stigli oko 16,30 prema lokalnom vremenu vlakom u grad Ollantaytambo, oko 32 kilometra od Machu Picchua.

Protivnici su u četvrtak pokrenuli prosvjede kako bi osudili odluku Ministarstva kulture o korištenju privatnog posrednika za upravljanje internetskom prodajom ulaznica.

Stanovnici tog područja kažu da bi tvrtka Joinnus mogla imati koristi od provizija do 3,2 milijuna dolara godišnje zbog novog sustava.

– Protiv smo sustavne privatizacije Machu Picchua. Udruge zahtijevaju otkazivanje ugovora s Joinnusom, rekao je za AFP Darwin Baca, bivši gradonačelnik okruga Machu Picchu.

Ministarstvo kulture tvrdi da bi novi sustav prodaje trebao omogućiti kontrolu protoka turista i očuvanje citadele, koja je od 1983. uvrštena na popis svjetske baštine.

U rujnu je Peru privremeno zatvorio tri sektora Machu Picchua zbog utjecaja broja turista na to mjesto, koje u prosjeku primi 4500 posjetitelja na dan.

Arheološki kompleks, smješten 130 kilometara od grada Cusca i na nadmorskoj visini od 2438 metara, sagrađen je u 15. stoljeću po nalogu cara Inka Pachacuteca (1438.-1470.), a otkrio ga je 1911. američki istraživač Hiram Bingham.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije