8 C
Kotor

Slušaj online radio

Plakete izvrsnosti autorima iz projekta ‘Dalmacija, destinacija za pripovijedanje’

Šibenik

U sklopu turističkog projekta ‘Dalmacija, destinacija za pripovijedanje’ kojim se oživljavaju priče iz prošlosti i baština Splitsko-dalmatinske županije, u petak su na akademiji dodijeljene plakate izvrsnosti autorima 40 doživljajnih i interpretacijskih turističkih tura.

Organizator svečane akademije u Hrvatskom domu je Splitsko-dalmatinska županija, a plakate izvornosti, odnosno certifikate dobili su najuspješniji polaznici educiranja za vodiče interpretatore baštine i kostimirane interpretatore baštine.

Premijerno je emitirano i 14 video uradaka na engleskom jeziku, kojima su autori dobitnici plaketa izvornosti.

Ovi su video uradci prijavljeni na brojne svjetske festivale turističkih filmova, poput onih u Europi, SAD-u i Japanu, rekla je idejna začetnica ovog projekta Renata  Tešija.

Na tim video uradcima su, između ostalog, oživljene priče o Ivanu Meštroviću, Mili Gojsalić, don  Frani Buliću, Hasanaginici, Petru Kružiću, Marku Maruliću i Splitu kao gradu književnosti, Hrvatskom pomorskom vremeplovu, Tragovima starih Rimljana

Tešija je rekla kako je do sada projektom ‘Dalmacija, destinacija za pripovijedanje’ (Dalmatia storytelling destination)  obuhvaćeno i oko 700 djece kako bi ih se educiralo za plasiranje priča turistima za potrebe obiteljskog turizma i iznajmljivača na području Splitsko dalmatinske županije.

Dalmacija je puna neispričanih priča  koje mogu biti primamljiv i domaćim i stranim turistima, istaknuo je splitsko-dalmatinski  dožupan Sipe Čogelja.

“Najbolja reklama će nam biti kada turisti pri povratku u svoje domove ili države, pričaju o svojim doživljajima u Dalmaciji, a to može biti preporuka i drugim turistima do dođu u Dalmaciju i radi tog doživljaja,” kazao je Čogelja.

Predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča  Hrvatske Kristina  Nuić Prka je istaknula da je Splitsko-dalmatinska županija prva  u Hrvatskoj koja je osmislila ovakav turistički projekt. “Upravo ovaj projekt nudi takvu dodatnu vrijednost za  turiste”, rekla  je Nuić Prka.

Agata Ravlić iz Makarske, jedna od onih koja je dobila plaketu izvrsnosti, rekla je da ona u svojem djelovanju oživljava dosad neotkrivene tajne planine Biokovo i u tematskim turama za turiste nudi to kao destinaciju.

Izvor:Hina

Najčitanije