13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Planeri crtaju po željama i potrebama „Orascoma“

Luštica bay

Vlada Crne Gore donijela je u četvrtak odluku o izradi izmjena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana „Golf i Donji Radovići zapad“ koji pokriva dio teritorije na poluostrvu Luštica koji je na 90 godina iznajmljen kompaniji Orascom, radi izgradnje novog turističkog naselja Luštica Bay vrijednog 1,1 milijardu eura.

„Izmjene i dopune DUP-a predstavljaju planski osnov za korišćenje potencijala, održivi razvoj, očuvanje, zaštitu i unapređenje ovog područja“- stoji u obrazloženju ove odluke uz napomenu da je rok za tradu izmjena i dopuna ovog DUP-a šest mjeseci. Taj posao koštaće 7.000 eura i finasiraće se sredstvima iz državnog budžeta preko Ministarstvga održivog razvoja i turizma koje je nosilac posla izrade izmjena i dopuna ovog planskog dokumenta.

Za rukovodioca izrade  izmjena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana „Golf i Donji Radovići zapad“, Vlada je odredila diplomiranu inženjerku  arhitekture Kseniju Vukomanović.

Ona će biti i rukovodilac tima za izradu izmjena i dopuna DUP-a „Donji Radovići Centar“, a za što je Vlada takođe dala zeleno svjetlo i odredila da  izdvoji takođe 7 hiljada eura iz državnog budžeta.  Ovaj DUP koji obuhvata glavni dio kompalksa Luštuica Bay, mijenja se na inicijativu Orascomove crnogorske kćerke-kompanije Luštica Development iz Tivta, a obrađivač ima rok od šest mjeseci od dana potpisivanja ugovora da završi naručeni posao.

Luštica Bay

U programskom zadatku za izmjenu DUP-a „Donji Radovići Centar“ stoji  da je njihov cilj da se „preispitaju urbanistička riješenja u okvuru važećeg DUP-a… i shodno razvojnim potrebama stvore preduslovi za valorizaciju oprostora u cilju visokokvalitetnog tuističkog projekta Luštuica Develošpment“. Izmjene i dipune obavljaju se za površinu  od skoro 36 hektara kompleksa Luštica Bay. Taj dio zahvata buduće naselje Central na lokaciji nekadašnje kasarne „Milan Spasić“ u Radovićima i dio sada neizgrađene površine između puta za Oblatnu prema obali zaliva Trašte i Marina Village-u Luštica Bay-a.

Izvor:S.L

Najčitanije