24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Planinsko trčanje je njegova strast – pozvan da učestvuje u ekstremnoj triatlon trci u Norveškoj

Miloš Vojvodić na trci Ocean Lava u Kotoru (foto M.D.P.)

Atletičar Miloš Vojvodić iz Risna pozvan je da u avgustu učestvuje u ekstremnoj triatlon trci u Norveškoj, podršku mu pruža Opština Kotor


Rišnjanin Miloš Vojvodić, član Multisport akademije Majer -Podgorica i trkač Atletskog kluba “Nikšić” jedan od najuspješnijih crnogorskih atletičara i, nakon uspjeha u nedavno održanoj planinskoj trci od Risna do Kotora, najbolji “trail” trkač kod nas i u regionu.

Vojvodić je nosilac titule “Xtreme Iron Man”, pošto je na Žabljaku prošle godine u planinskom triatlonu “Blacklake Xtreme Triathlon Montenegro” – plivanje 4 kilometra, 180 kilometara biciklizma i trčanje 42km stazama Bobotovoga Kuka, na cilj stigao drugi, poslije prvoplasiranog takmičara iz Rusije. Taj plasman ga direktno vodi na trku u Norvešku.

-Te ekstremnije staze mi leže. Samim tim drugim mjestom obezbijedio sam učešće na najekstremnijem triatlonu koji se održava 6. avgusta u Norveškoj (NorsMan), u jednom mjestu udaljenom od Osla oko 350 kilometara. Jedini sam sa ovih prostora koji je na taj način uspio da se kvalifikuje za to prestižno takmičenje. Preko lutrije su izvučeni neki triatlonci da učestvuju- prijavi se 10 000 takmičara, a oni izvuku njih 200, a ja sam među 40 ljudi koji su se direktno kvalifikovali. To je praksa za 12-ak svjetskih trka, prva dvojica imaju direktno pravo učešća, objašnjava Vojvodić u razgovoru za Boka News.

Prvi na Boka Bay Trail u aprilu o.g. u Kotoru

On i njegovi “support” saradnici su već dobili pozivnice, s obzirom da  po pravilima trke ide cijela ekipa. Treba organizovati dosta stvari, potrebna je i veća finansijska potpora, s obzirom da Miloša za sada podržava jedino Opština Kotor (gdje je zaposlen u službi obezbjeđenja).

-Nadam se da ćemo uspjeti otići, imamo planove za put, ali nemamo neke sponzore, to nije lako, jer tu treba dosta sredstava. Vidjećemo kako će se to do avgusta iskombinovati, kaže Vojvodić.

U planinskoj trci Boka Bay trail ovaj 34-godišnji atletičar savladao je dionicu od 60 km za sedam sati i 15 minuta, što je ujedno i rekord staze, daleko iznad procjene organizatora da će pobjedniku trebati osam ipo sati da istrči tu zahtjevnu krševitu stazu. Na olimpijskoj distanci Ocean Lava Montenegro, u kojoj je učestvovalo oko 150 takmičara, Miloš je osvojio prvo mjesto među crnogorskim takmičarima, a peto u ukupnom plasmanu.

U poludistanci – 2km plivanja, 90km biciklizam i 21km trčanja bio je prvi i u trci “Crown of Montenegro” (Kruna Crne Gore), koju na Žabljaku organizuje Triatlon klub Kotor. Na seniorskom prvenstvu Crne Gore u atletici juna prošle godine u Baru, Miloš Vojvodić je na trkama od 3000 i 5000 metara zauzeo treće mjesto. Zvanično je drugi u maratonu u Crnoj Gori, drugi na polumaratonu i osvajač brojnih medalja u trkama na deset hiljada i na pet hiljada metara. Glavni motiv u trkama za Miloša je želja da se takmiči i oproba svoje sposobnosti u odnosu na druge. Motiviše ga učešće velikog broja sportista.

Plivanje na triatlonu u Kotoru

-Triatlon mi je primarna disciplina, ali sam i atletičar, profesionalno se time bavim. Izazov je kada treba da uložiš napor i prevaziđeš svoje granice, a ja sam vazda volio da se takmičim. Stvarno to volim, ne mogu reći da samo učestvujem, jer uvijek idem da dam sve od sebe i trudim se da pobijedim. Rijetko kad sam zadovoljan, ako to nije kako treba, ali uvijek kažem- ako ne ove godine, iduće ću se potruditi da popravim rezultat. Treba dosta stvari tu da se poklopi, zdravlje prije svega, ali je sve od dana do dana. Nekad date maksimum, ali nije to kako ste zamislili. Nekad i ne bude tako, a ispadne da je rezultat dobar. Nikad se ne zna, ima tu i faktora sreće, kaže Vojvodić.

Od kada je triatlon “došao” u Kotor 2016. godine, postepeno se ovaj sport širi među ljubiteljima zdravog stila življenja, te se tako i Miloš polako “prešaltao” sa borilačkih vještina na trčanje. U početku je mislio da su te distance “nemoguće” za njega, a sada, gdje god se pojavi, jedan je od glavnih favorita. Tek je 2020. godine istrčao prvu svoju trku, a potom je postao i član Multisport Akademije Majer.

– Rođen sam Risnu, tu sam i odrastao, ali kao mlađi nisam bio upoznat sa tim planinskim zaleđem. Tek kad sam krenuo da trčim, upoznao sam sve crnogorske planine- stalno sam po Durmitoru, po Bjelasici, u Bosni sam dosta obišao – Jahorina, Bjelašnica, volim planine i svaki vikend sam u prirodi. Ranije sam se bavio fudbalom, igrao sam za FK “Sutjeska”, bavio sam se borilačkim sportovima – karateom, rvanjem, džudoom, a sa atletskim disciplinama sam krenuo oko 30. godine, kada sam počeo da trčim. Kroz tu strast trčanja postigao sam ogromni uspjeh, priča Miloš za naš portal.

 Sport i porodica na prvom mjestu

-Iz dana u dan se granice pomjeraju, teži se sve većoj brzini i dostizanju cilja u što kraćem roku, a gdje je tome kraj – ne zna se. Stalno imam neke planove, pa kako se što ostvari. Mislim da mogu da trčim do 40. i koje godine, to su godine izdržljivosti, mogu se te duge distance još uvijek uspješno savlađivati, pa ću vidjeti šta ću u budućnosti. Volio bih da radim sa đecom, da ih treniram. Već sad pomažem po nekome iz iskustva, pomalo održavam treninge, a siguran sam da ću se time i baviti. U sportu sam cijeli život, to me jedino i zanima, pored mojih bližnjih. Fokus mi je na sportu i porodici – oženjen sam i imam dvoje velike djece.

/M.D.Popović/

Najčitanije