13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Plastične flaše i limenke “ukras” kotorske tvrđave

Smeće – bedemi foto M.D.P

Stepenište ili staza kroz tvrđavu od Kotora do vrha brda Sveti Ivan najprometnija je i najomiljenija turistička ruta, ali i neprimjereno opterećena plastičnim otpadom, uprkos u tu svrhu posebno postavljenim ružičastim vrećama. Na više mjesta unutar zidina, posebno na vrhu tvrđave, u pothodnicima, u ćoškovima ruševnih objekata, u otvoru bistijerne, čak i u pukotinama kamenih zidova… nalazi se smeće, najviše plastične flaše i limenke.

Mnogi ostaju zaprepašćeni količinama smeća već na samom ulasku kod naplatnih punktova, posebno sa sjeverne strane utvrde. Duž staze vidljivo je propadanje kamena, posebno na vrhu, na stražarnici koja prijeti da se surva u podnožje, Špiljare. Zabrinjava i stalno urušavanje zidina, propadanje kamenih struktura, njihovo rastakanje korijenjem šipražja.

Snežana Jovanić, direktorica Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora, koja gazduje tvrđavom San Đovani i zadužena je za održavanje čistoće na njoj, za “Dan” kaže da angažovani radnici svakodnevno čiste stazu, te da su u više navrata očistili od smeća i objekte uz stazu, gdje prolaznici često bacaju plastiku, limenke…

Smeće – bedemi foto M.D.P

– Gore ima i nelegalnih prodavaca pića koji prave haos, ističe Jovanić i dodaje da je Direkcija, kako bi se bolje sagledalo postojeće stanje ovih djelova gradske fortifikacije, planirala geodetsko snimanje i izradu 3D modela kompletnih bedema, na osnovu kojih treba da bude izrađen projekat njihove sanacije.

– Tender za sanaciju staze je propao, niko se nije javio, jer je nepristupačno, pa svi bježe od ručnog transporta i napornog rada bez mehanizacije, ponovo ćemo ga raspisati. Proradio je i portal javnih nabavki koji nije radio zbog hakerskog napada duže vrijeme, te ćemo odmah raspisati tender za 3D geodetsko snimanje kompletnih bedema, gdje ćemo znati tačno stanje kako bismo najkritičniji dio sanirali – kazala je Jovanić.

/M.D.Popović/

Izvor:Dan
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije