26.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Plastični otpad: Mediteran najugroženija regija

Plastic Floating in the Great Pacific Garbage Patch

Na predstavljanju Evropskog klimatskog pakta, nove inicijative Evropske komisije, stručnjaci su upozorili da je Sredozemno more i dalje najugroženije područje na svijetu kada je u pitanju plastični otpad, a sve je veći problem i “enormna potrošnja” vode u plastičnim bocama.

Stručnjaci već godinama upozoravaju da je Sredozemlje najugroženija regija na svijetu kada je riječ o plastičnom otpadu.

Po izvještaju Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF-a, 55 posto svjetskog plastičnog otpada akumulirano je u Sredozemnom moru, a uz loše upravljanje otpadom i masovni, stihijski turizam bez adekvatne infrastrukture, sve je veći problem i velika potrošnja plastične ambalaže, posebno flaširane vode.

Inicijativu Evropski klimatski pakt pokrenula je Evropska komisija u 27 država članica Evropske unije s ciljem osvještavanja o problemu klimatskih promjena i poticanja na zajedničko djelovanje.

Stručnjaci su poručili da se samo sinergijom javnog, privatnog i civilnog sektora može osigurati da se promjene zaista dogode te da svaki pojedinac može uticati na smanjenje negativnog uticaja na prirodu.

Na panelu su spomenuti i rezultati nedavno provedene studije među mladima u EU, koji pokazuju da, iako je njih 78 posto zabrinuto za klimatske promjene, velika većina, 90 posto, ipak nije spremna odreći se raznih udobnosti kako bi smanjili svoj štetni uticaj na okolinu.

Najčitanije