24.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Plavi rak uništava ušće Neretve i Stonski kanal, znanstvenici upozoravaju: ‘Moramo ga početi jesti i plaćati ribarima za izlov‘

Plavi rak – foto https://www.scubalife.hr/

Širenje dviju invazivnih vrsta plavih rakova (Callinectes sapidus i Portunus segnis) na području cijelog Mediterana već je odavno činjenica koja brine znanstvenike i sve one vezane uz ribarski sektor. Ovaj agresivni grabežljivac ima veliki utjecaj na bioraznolikost, ali i na svakodnevnu profesionalnu ribolovnu djelatnost.

Da bi se što efikasnije upravljalo budućim aktivnostima po pitanju ove vrste javila se i potreba za udruživanjem snaga znanstvene zajednice. Stoga su stručnjaci Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split sudjelovali na trodnevnoj radionici na Sveučilištu u Palermu gdje smo razmijenili znanja i iskustva sa znanstvenicima cijelog Mediterana.

Plavi rak je prisutan širom naše obale, a trenutno najpogođenije područje je ušće Neretve gdje se u suradnji s Upravom za ribarstvo i lokalnim ribarima provodi projekt koji za cilj ima proučiti biološke karakteristike populacije plavog raka i mogućnosti njegova iskorištavanja.

Unesen je u Europu i Aziju, a u hrvatskom dijelu Jadranskog mora prvi put je zabilježen 2004. godine kod poluotoka Pelješca gdje je najvjerojatnije došao balastnim vodama. Budući da je iznimno agresivna vrsta i nema prirodnog predatora u ovom području, brzo se raširio te je na području Ušća Neretve, Stonskog kanala i Solane Ston zabilježen u iznimno velikim količinama.

Plavi rak je ujedno i prava delicija u kulinarstvu sjevernoameričkih i europskih zemalja, ali i u Japanu, te je potrebno usmjeriti napor ribara, ali i lokalnog stanovništa prema ulovu plavog raka, te restorane i tržnice ka prodaji te delicije sa ciljem popularizacije smanjenja gustoće populacije plavog raka i šteta koje plavi rak uzrokuje na zavičajnim vrstama i staništima, kao i na gospodarski značajne vrste, piše portal Zaštita prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Hrani se ribama, mekušcima, rakovima, algama i strvinom pa su velika prijetnja očuvanju lokalnih biljnih i životinjskih vrsta. Dosad su se udomaćili na području ušća Neretve i u Valbandonu kraj Pule. Vole boćatu vodu pa su najveća prijetnja dagnjama i kamenicama koje spretno otvaraju kliještima, a manje primjerke jednostavno drobe.

Većina smatra kako treba više raditi na edukaciji ribara i konzumenata ove ukusne delicije koja traži pravilnu termičku obradu, kao što treba razmatratri subvencije za lov plavog raka.

/M.I./

Najčitanije