10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Pogledajte kako napreduje izgradnja žičare Kotor – Lovćen (VIDEO)

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović objavio je na svojim društvenim mrežama eksluzivne snimke radova na žičari Kotor – Lovćen, dodajući da se radi o projektu koji će promijeniti lice turističke ponude Crne Gore.
Podjsetimo, kamen temeljac za izgradnju žičare Kotor – Lovćen postavljen je u julu ove godine, a za radove je zadužen konzorcijum Leitner – Žičara Kotor 1350, koji čine kompanije Leitiner i Novi Volovox. Tada je najavljeno da je plan da se gondola otvori za godinu dana od početka radova.
Potpredsjednik Opštine Kotor Nebojša Ševaljević nedavno je za Pobjedu rekao da radovi na izgradnji žičare Kotor – Lovćen teku predviđenom dinamikom. Do kraja godine će biti završena betonska postolja. Čelični stubovi su izrađeni i dopremljeni i njihova montaža je već počela. Svi stubovi će, zavisno od vremenskih prilika, biti montirani do kraja januara.
Žičara Kotor Lovćen
lanirana trasa žičare počinje od lokaliteta Dub, koji se nalazi na teritoriji opštine Kotor, u neposrednoj blizini ulaza u drumski tunel koji povezuje Kotor sa Tivtom. Trasa vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen. Lokacija terminala Dub nalazi se unutar Grbaljskog polja, 200 metara od puta Budva – Tivat i 500 metara od aerodroma Tivat.
Lokacija terminala Kuk nalazi se na visoravni Kuk na planini Lovćen, na 1.348 metara nadmorske visine. Visinska razlika između polazne i krajnje stanice biće 1316 metara. Žičara će biti duga oko 3,9 hiljada metara.
Projektovani kapacitet je 1.000 putnika po satu, a očekivani broj putnika tokom prve godine njenog rada biće 400.000 ljudi. Žičaru će opsluživati 40 gondola. Vrijeme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk biće nepunih 11 minuta.
Izvor:eKapija

Najčitanije