16 C
Kotor

Slušaj online radio

Plenković u Rijeci posjetio luksuzni polarni kruzer izgrađen u pulskom Uljaniku

Polarni kruzer “Scenic Eclipse” uplovio u riječku luku

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u četvrtak je obišao luksuzni polarni kruzer Scenic Eclipse, koji je izgrađen u Uljaniku a usidren u riječkoj luci dok se ne smiri pandemija Covid-19, te poručio kako je riječ o brodu kakve želimo graditi u Hrvatskoj i kako je važno nastaviti s aktivnostima koje su omogućile revitalizaciju 3. maja.

Scenic Eclipse je prije godinu dana izgrađen u pulskom Uljaniku za australsku Scenic grupu, a od početka svibnja ove godine usidren je u riječkoj luci dok se ne smiri pandemija Covid-19 i ostvare uvjeti za nova kružna putovanja.

Izrazivši zadovoljstvo posjetom tom brodu izgrađenom u Uljaniku, premijer je poručio kako je ideja da se krene s daljnjim investicijama, ovaj puta u brodogradilištu 3. maju te da se takvi brodovi u budućnosti grade u riječkom brodogradilištu.

Mislim da smo prve korake već kvalitetno poduzeli i važno je nastaviti s aktivnostima koje su omogućile revitalizaciju 3. maja, rekao je.

U 3. maju započela je gradnja još jednog polarnog kruzera sličnih karakteristika, broda “Eclipse II” za istog australskog naručitelja, a planira se gradnja još četiri takva broda.

Namjere Scenic grupe su i dalje vrlo čvrste i tražimo rješenje kako da ti procesi na pravi način idu dalje, poručio je premijer, koji je rekao i kako su “u procesu” i jamstva za gradnju tih brodova.

Na pitanje o čemu će razgovarati sa sindikalistima iz Uljanika, koji su se također našli na brodu, Plenković je odgovorio da je poznato kako je sve s Uljanikom išlo.

Premijer Andrej Plenković posjetio polarni kruzer “Scenic Eclipse” – foto Hina

“Vlada je isplatila 4,5 milijarde kuna jamstava za Uljanik. Svakako ćemo tražiti rješenje kako da se održi dio poslovanja s obzirom na iskustva da su mnogi zaposlenici Uljanika pridonijeli izgradnji ovoga broda, premda je u teškim okolnostima završen i nevjerojatnim osobnim angažmanom naručitelja. Bilo je fascinantno vidjeti da je u tako teškim okolnostima ovakav brod izašao iz Uljanika i to je priznanje svima”, rekao je premijer, poručivši kako će se tražiti rješenja koja će omogućiti da brodogradnja u Hrvatskoj i dalje postoji.

Polarni kruzer Scenic Eclipse uplovio je početkom svibnja u riječku luku, u kojoj će do kraja godine, dok se ne smiri pandemija Covid-19, biti na mrtvom vezu.

Taj je brod porinut s navoza u pulskom Uljaniku u siječnju 2018., a isporučen je u srpnju 2019., unatoč teškoćama i stečaju Uljanika.

Može prevesti oko 220 putnika, a namijenjen je plovidbi svim morima, uključujući polarna i tropska područja. Posebno je pojačan za plovidbu u otežanim vremenskim uvjetima i po zaleđenim morima.

Dugačak je 168 metara, širine 21,5 metara, sagrađen je u skladu s najnovijim ekološkim zahtjevima i jedinstven je putnički brod tog tipa u svijetu, najveći u klasi polarnih putničkih brodova.

Na njemu u punoj operaciji radi 187 ljudi, od kojih je dvoje hrvatskih državljana – prva časnica za sigurnost Maja Sabolić i zamjenik zapovjednika Radimir Novosel.

Najčitanije