16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Plivački maraton „Memorijal Mario Dido Marić“ 29. jula

Plivački maraton

Plivački maraton “Memorijal Mario Dido Marić” od Njivica do Herceg Novog održaće se u nedelju, 29. jula, sa početkom u 18 sati. Organizaciju su podržale Opština Herceg Novi i lokalna Turistička organizacija, obavještava sekretarka društvene djelatnosti i sport Vesna Samardžić.

Dužina staze iznosi 2.500 metara, od mula hotela Rivijera u Njivicama do plaže Boka u Herceg Novom.

Pravo učešća imaju svi zainteresovani, zdravstveno sposobni plivači i plivačice.

Za sve takmičare obavezan je ljekarski pregled, dva sata prije maratona na plaži Rivijere. Startovati mogu samo oni koji su dobili ljekarsku saglasnost i popunili i potpisali prijavu za takmičenje. Radi bezbjednosti, plivači imaju pratnju barkama.

Na startu je proteklih godina bilo 100 i više plivača i plivačica. Prošle godine, 2016. učestvovalo je 110 takmičara i prvi put su svi doplivali do cilja.

Za sve učesnike obezbijeđene su diplome i suveniri,sendviči i sokovi, a za pobjednike novčane nagrade, pehari i medalje. Za prvo mjesto u ženskoj i muškoj konkurenciji nagrada je 200€, za drugo mjesto 100€, a ua treće 50€. Pokloni su obezbijeđeni i za najstarijeg i najmlađeg učesnika ili učesnicu.

Maraton na relaciji Žanjic-Igalo pliva se od 1980. godine i predstavlja nastavak tradicije u Herceg Novom, koja je započela prije Drugog svjetskog rata, kada se plivao na relaciji Rose – Herceg Novi. Posvećen je profesoru fizičke kulture JU SMŠ “Ivan Goran Kovačić”, Mariju Didu Mariću, koji je maraton oživio osamdesetih godina prošlog vijeka. Maraton organizuje njegova porodica, a generalni sponzor je Opština Herceg Novi.

Do sada je učestvovalo preko 4000 plivača iz svih krajeva bivše Jugoslavije, Rusije,Nizozemske, Francuske, Norveske, Amerike, Češke.

Rekord preplivane staze drzi Malčić Ilijan iz Banja Luke, koji je 2015. godine na cilj stigao za  28min 25sec.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije