15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Pljušte kazne zbog Zakona o zabrani pušenja: Naplaćeno 15.220 eura

Zabranjeno pušenje

Otakako je novi Zakon o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru stupio na snagu inspekcija ima pune ruke posla. Od sredine avgusta do početka oktobra evidentirali su 58 nepravilnosti i napisali kazne u vrijednosti u 15.220 eura.

Zakon je počeo sa primjenom 14. avgusta, a po 19 turističkih i sanitarnih, kao i šest zdravstvenih inspektora prate situaciju na terenu.

“Nakon stupanja na snagu novog zakona, do 1.10.2019. godine izdato je 58 prekrsajnih naloga u ukupnom iznosu od 15.220 eura. Sanitarni inspektori, kontrolišući javne prostore kao i radne prostore izvršili su u toku avgusta i septembra 101 inspekcijski nadzor i izrekla 6 novčanih kazni. Inspektori Zdravstvene inspekcije su kontrolisali prostore u kojima se obavlja zdravstvena djelatnost, proizvodnja, kontrola i promet ljekova i medicinskih sredstava, izvršivši 72 nadzora, a zbog utvrđenih nepravilnosti kažnjena su dva subjekta nadzora”, saopštili su Standardu u Upravi za inspekcijske poslove.

Najviše nepravilnosti, dodaju oni, konstatovano u centralnom i južnom dijelu.

“Shodno Zakonu o prekršajima, okrivljeni kojem je izdat prekršajni nalog, može da prihvati prekršajnu odgovornost i plati dvije trećine novčane kazne, u roku od osam dana, od dana uručenja naloga, ili ne prihvati odgovornost i podnese zahtjev za sudsko odlučivanje nadležnom sudu, takodje, u roku od osam dana”, objašnjavaju u Upravi za inspekcijske poslove.

Za sada, dodaju, inspektori nijesu doživjeli neprijatnosti na mjestima gdje su uočili nepravilnosti.

“Inspektori, do sada, nijesu imali neprijatnih situacija sa gostima. Mislimo da su odredbe ovog zakona bolje prihvaćene i od strane gostiju i od strane ugostitelja”, ističu u Upravi.

Zbog sunčanih dana, gosti ugostiteljskih objekata su boravili najviše na terasama, zbog čega, kako dodaju u Upravi za inspekcijske poslove i nijesu utvrđene nepravilnosti u većem broju.

“Nadamo se da će ugostitelji i gosti poštovati odredbe novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda i da inspektori neće biti dovedeni u situaciju da podnose zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka, čime bi ugostitelji bili izloženi plaćanju novčanih kazni u većem iznosu”, ocjenjuju u Upravi za inspekcijske poslove.

Propisana zakonska kazna, koju inspektor može da izrekne putem prekršajnog naloga iznosi 500 eura za pravno lice, za odgovorno lice 100 eura, za preduzetnika 150 eura i za fizičko lice 30 eura.

“Inspektor može da podnese i zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, nakon čega sudija može izreći novčanu kaznu 500 do 20.000 eura za pravno lice; 100 do 2.000 eura za odgovorno lice u pravnom licu. Zatim od 150 do 6.000 eura za preduzetnika i 30  do 1.000 eura za fizičko lice koje konzumira duvanske proizvode u zatvorenom javnom prostoru”, zaključili su Upravi za inspekcijske poslove.

Izvor:bankar.me

Najčitanije