20.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Plutajuća praonica za trup bez algi i školjaka

foto Slobodna Dalmacija

Nakupljanje algi i školjaka na trupu prirodna je nepogoda protiv koje se najveći broj brodovlasnika bori specijalnim bojama, a proteklih godina i ultrazvukom i folijom. Šveđani su pak za čišćenje trupa konstruirali stroj s četkama kao u automatskim praonicama automobila. Na prezentaciji toga korisnog plutajećeg mehanizma bila je i ekipa Otvorenog mora kako bi se uvjerila može li takav stroj moći funkcionirati i u Jadranu gdje turizam traži još veću razinu ekološke osviještenosti.

Tema o dostupnosti mobitelskog signala se čini kao povratak u prošlost, no plovidba otvorenim morima gdje nema odašiljača zahtijeva i posebne uređaje poput satelitskog telefona. Osim visoke cijene razgovora, manje je poznato da svaki pametni mobitel može postati satelitski telefon, uz nabavku odgovarajućeg adaptera.

Za sve poklonike novitete u nautičkoj industriji donosimo iscrpne izvještaje sa sajmova u Cannesu i Genovi gdje je predstavljen niz ljepotica na koje su oko bacili i mnogi domaći moreplovci. I među izlagačima je bilo hrvatskih predstavnika sa zanimljivim pogledima na budućnost naše brodograđevne industrije. Sve ljubitelje sajmova u Otvorenom moru čeka gratis ulaznica za Biograd Boat Show.

Što zapravo radi broker u osiguranju pojašnjava naš sudski vještak Damir Višić, a ribolovni stručnjak dr. Alen Soldo odgovara na upit čitatelja koji je izvadio neobično trakasto biće – crva vrpčara. Šime Duvančić, pak, otkriva savjete za uspješan lov šaraga i ušata brumavanjem u morsku pjenu, te kako najbolje mamčiti raka i lignju u panulavanju i vertical jiggingu.

Uz test hrvatskog glisera Blue Way 20 Convertible Cruiser, isprobali smo i njemačku jedrilicu Hanse 458, pogodnu za čarter i privatne potrebe. U novom broju pročitajte i kolumne Tonke Alujević, Marijana Žuvića, Renata Baretića, Ede Šegvića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe.

Najčitanije