12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Pobjednici 17. Međunarodnog festivala klapa Perast klape „Valdibora“ i „Skontradura“

Valdibora Rovinj – Pobjednici 17. MFKP

Dodjelom nagrada u subotu 30.juna, na centralnom peraškom trgu ispred crkve Svetog Nikole, završen je 17. Međunarodni festival klapa Persat, a naboljim klapama su proglašene klape Valdibora iz Rovinja i  Skontradura iz Dubrovnika..

Prve takmičarske večeri,  u kategoriji ženskih klapapa, prvo mjesto po ocjeni žirija pripalo je klapi Skontradura iz Dubrovnika, drugo mjesto klapi Peružini iz Paga, a treće Diva iz Širokog Brijega.
Po ocjeni publike najbolja je bila ženska klapa Mir iz Međugorja.

U kategoriji muških klapa po ocjeni žirija pobjednik je klapa „Valdibora“ iz  Rovinja,  druga nagrada pripala je klapi „Porat“ iz Korčule, treća klapi „Žmul“ iz Omiša.

Nagrada publike u kategoriji, muških klapa pripala je klapi „Praska“ iz Podstrane.

Klapa Skontradura pobjednik 2018. foto Boka News

Po ocjeni publike prvo mjesto u kategoriji Nova klapska pjesma pripala je klapi Camerton iz Podgorice.

Za najbolju debitantsku klapu proglašena je klapa „Mirabela“ iz Omiša, a priznanje za najbolju crnogorsku klapu pripalo je klapi ”Alata” iz Podgorice.

Prvo mjesto za najbolju kompoziciju pripala je Tonću Ćićariću, a nagrarada za najbolji aranžman Dušku Tambači.

Nagrada za najbolji tekst pripala je Minji Bojaniću za pjesmu “Tora”.

Tokom tri  festivalska dana u Muzeju grada Perasta predstavljen je šesti broj festivalskog časopisa „Lirica”,  čije ovogodišnje teme su Muzički đardin bokeljskih pjesama posvećene maestru Mariu Kataviću koji je obradio preko stotinu klapskih pjesama iz Boke Kotorske.

Prof. Jasminko Šetka umjetnički direktor: Najveći uspjeh je nastup dječijih klapa …

Jasminko Šetka foto Boka News Perast 20128 foto Boka News

“Iz godine u godinu imamo pomake na bolje. Ovaj Festival sa sigurnošću mogu kazati je najbolji do sada, što zanači da je Festival stao na svoje noge, da se o njemu sve zna što potvrđuje i nagrada za najbolji festival u Crnoj Gori za prošlu godinu od Nacionalne turističke organizacije.

Imali smo jaču konkurenciju u kategoriji ženskih klapa, nego što je to bilo u muškim klapama. U kategoriji Nova kompozicija bilo je inzvarendnih pjesama koje će definitivno zaživjeti. I dalje ćemo instirati na jačanje i razvoj klapske pjesme u Crnoj Gori, ono što mene fascinira je klapa O’ Dive Belcanto iz Berana, cure su pokazale da geografski položaj mjesta u u kome se nalaze-žive nema apsolutno nikakvog značaja za klapsku pjesmu, da se dobro pjeva…

Ukoliko ne odgojimo mladost da živi i pjeva klapsku pjesmu bojim se za budućnost klapske pjesme.

Festival klapa Perast ove godine je napravio ogroman korak, smatram najvećim uspjehom Festivala nastup dvije dječije klape, Kotorski grdelini i Primorkinje iz Budve. Kako radim i stvaram u regionu ovakav primjer rada sa djecom u klapskom pjevanju nisam vidio” – kazao je za Boka News prof. Jasminko Šetka.

Mario Katavić: Nadam se da ću biti bar dio soli u moru…

Predstavljanje Lirice br.6

Šesto izdanje festivalskog almanaha 17. Međunarodnog festivala klapa Perast, Lirica promovisana je u petak 29.juna u Muzeju grada Perast. Lirica br.6 posvećena je djelu maestra Mari Katavića , dugogodišnjeg saradnika i člana stručnog žirija Festivala.

Mario Katavić kazao je da se nada da će biti bar dio soli u moru i da će njegova djela ostati iza njega.

,,Do sada sam napisao oko 400 obrada pjesama Boke Kotorske. Radim i dalje, Zlata Marijanović i ja pronašli smo još jedan dio pjesama Ludviga Kube koji je do sada bio nepoznat. Naročito me raduje to što u Boki počinju sa radom mlade klape”, istakao je Katavić.

Mario Katavić je napisao preko 100 klapskih obrada po notnim zapisima starijih muzikologa L. Kube, F. Kuhača, Jovana Miloševića, Nikole Hercigonje, Vide Matjan.

Predstavljanje Lirice br.6

U Lirici br 6.  su prikazane obrade iz Boke i Paštrovića dr etnomuzikologije Zlate Marjanović, koja je priredila naučne prikaze partitura Katavića.

U muzičkom dijelu programa nastupile su dječija klapa Kotorski gardelini i dječija klapa Primorkinje iz Budve.

Najčitanije