16 C
Kotor

Slušaj online radio

Pobuna mornara u Boki simbol otpora duže od vijeka – polaganjem vijenaca i plotunom odana počast mornarima

Polaganjem vijenaca u čast palim mornarima i počasnim plotunom Bokeljske mornarice Herceg Novog, Kotora i Tivta, danas je u Đenoviću obilježeno 106 godina od pobune mornara u Boki.

Činu sjećanja na hrabre vojnike prethodila je predaja raporta kapetana Bokeljske mornarice – Podružnica Herceg Novi, Dejana Veriga, Glavnom administratoru Opštine Herceg Novi, Nenadu Đorđeviću.

Đorđević je lovorov vijenac postavio na spomen ploču na zgradi Mjesne zajednice Đenović, dok je vijenac u more spustio savjetnik generalne konzulke Republike Hrvatske u Kotoru, Zlatko Kožuhar.

Na kuću Vrankovića, mjesto pobune mornara, vijenac je postavio kapetan odreda Bokeljske mornarice – podružnice Herceg Novi, Dejan Verigo.

Pobuna mornara u Boki

U povorci su, uz brojne građane, članove Mjesne muzike Đenović i KUD Sloga, bili i kapetan bojnog broda Vojske CG, Vesko Tomanović, menadžer Opštine Herceg Novi, Dušan Vukić, sekretarka za lokalnu samoupravu, Vesna Samardžić i sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, Mitar Kisjelica.

Pobuna mornara u Boki

Kako je istakao Glavni administrator, Nenad Đorđević, danas je obilježeno sjećanje na istorijski čin mornara u Boki.

“Njihov ustanak značio je protivljenje tadašnjem obliku vladavine i svakom obliku nasilja. Oni su na taj način, za to vrijeme, ostvarili istorijski i civilizacijski iskorak. Mi u njihovu čast i slavu obilježavamo ovaj dan, a prisustvo svih vas, jasna je garancija da se njihov herojski čin nikada neće zaboraviti”, istakao je Đorđević.

Tačno u podne 1. februara 1918. godine, otpor okupatorima pružili su mornari na brodovima „Sankt Georg” i „Gea”. Boka je i tada zbog svog strateškog položaja predstavljala izuzetno važnu pomorsku bazu gdje je bio stacioniran najveći broj brodova. Oko 6.000 mornara austrougarske ratne flote uzelo je zapovjedništvo u svoje ruke i istaklo crvene zastave na oko 40 brodova u zalivu. Pobunjeni mornari ustali su protiv osvajačkog rata koji su vodile Njemačka i Austrougarska i protiv loših uslova života na ratnim brodovima.

Brod „Gaa“ i podmornice u Đenovićima
Brod „Gea“ i podmornice u Đenovićima

Ceremoniju obilježavanja godišnjice Pobune mornara organizovali su Opština Herceg Novi, Bokeljska mornarica 809 – Podružnica Herceg Novi i Mjesna zajednica Đenović.

Najčitanije