25.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Počela berba mandarina u dolini Neretve

Mandarina

U dolini Neretve počela je berba mandarina i otkup najranijih sorti. Idućih stotinjak dana na tržište bi trebalo biti otpremljeno oko 60.000 tona svježe ubranih plodova, no proizvođače i ove godine muče visoki troškovi proizvodnje koje ne prati otkupna cijena.

Prvoklasna mandarina od danas se otkupljuje za 55 euro centi po kilogramu. Proizvođači složni – moglo je i bolje.

– To je problem ljudi koji rade mandarine. Trebaju se lipo dogovorit, ne brat lipo deset dana, pa ću ja pitat otkupne centre šta će oni stavit na kalibrator, kaže Marijana Aničić, Opuzen.

Svi imaju isti cilj – mandarinu obrati i prodati. Kad zbroje sve troškove, o nekoj velikoj zaradi niti ne razmišljaju.

– Prvih tjedan dana to ide nekako pa onda stane se dva dana, pa se prekine otkup pa spusti se cijena. Iskreno bojim se za ovu godinu, rekao je za HRT Željko Dragobratović, Metković.

Cijene proizvodnje kroz godinu letjele su u nebo, a lete i cijene dnevnica berača. Njih više od tisuću petsto ove će godine brati mandarine za dnevnicu do pedeset eura.

– Može se ubrati od 35 do 40 gajba, zavisi. Više se bere ako je krupnija i ako se bere rukama, ističe Zrinko Kapular, Čapljina.

Proizvođači ističu i kako dobrog radnika nije problem platiti, no bilo bi im lakše kad bi mandarina kao zaštićeni proizvod imala i zaštićenu minimalnu cijenu. Ovako neki žure prodati čak i zelene plodove kako bi što više zaradili.

– Poljoprivrednici u Neretvi ovih se dana stoga šale na vlastiti račun. Kažu da bi im, recimo dobro došlo pet dana kiše kako bi se nesavjesni pojedinci osvijestili jer smatraju da na ovaj način uništavaju sami sebe, izvijestila je Mateja Delija.

– Dalje bih apelirao na otkupne centre ako netko slučajno bere zelenu mandarinu da mu to ne kupuju, jer ćemo na taj način opet dovesti sebe u probleme, kaže Dubravko Sršen, Trn.

Pri otkupu se u nekim centrima mjere omjeri šećera i kiselina.

– Vrlo nam je bitno da izađemo s kvalitetnom mandarinom, prvom jer ne smijemo dopustit da se bere zelena roba, navodi Ivan Bjeliš, “Agroneretva Opuzen”.

– Treba imati jednu trećinu tipično žutu, dvije trećine žuto – zelene i to je pravilnik europske unije, to je naš pravilnik i tada je mandarina po mom i po našem ukusu najbolja za jesti, rekao je Niko Kapović, Opuzen.

U dobru kvalitetu dozrelih sorti danas se u pratnji suradnika uvjerila i ministrica poljoprivrede te opet istaknula kako država ne određuje razinu cijene, ali može pomoći.

– Potpore kad dođe do nekakvih većih tržišnih ili bilo kojih drugih poremećaja su svih ovih godina u mandatu Vlade Andreja Plenkovića osigurane pa će tako biti i dalje, rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Sudeći po urodu, i ove će godine mandarine preplaviti štandove i trgovačke centre diljem Hrvatske i okolnih zemalja. Prvi kilogrami na svoj put kreću već ovih dana.

Izvor:HRT

Najčitanije