10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

UNESCO nema alternativu, zaustaviti pretjeranu urbanizaciju

Sveti Matej april 2020. – foto Boka News

Status kod UNESCO-a nema alternativu, to je ekskluzivitet i treba da se posmatra kao brend države, ocijenili su sagovornici emisije Okvir na TVCG.

Kako je kazala Tamara Brajović, generalna direktorka Direktorata za prirodu pri Ministarstvu ekologije, UNESKO je Crnoj Gori eksluzivitet.

“Bukvalno bi trebalo da se posmatra kao brend države i da ga posmatramo kao žig ekološke države i turističke destinacije”, rekla je ona.

Brajović smatra da se mora poštovati zakonska legislativa, kako bismo obezbijedili kontinuitet brenda i adekvatan pristup kulturnih dobara.

“Na taj način čuvamo vrijednosti koje će UNESCO prepoznati”, ocijenila je ona.

Predsjednik opšptine Žabljak Radoš Žugić smatra da UNESCO nema alternativu.

“UNESCO zaštita je lična karta Kotora i Durmitora. Porazno je da je teritorija Nacionalnog parka Durmitor smanjena zbog divlje gradnje. Izbjegnimo igru gluvih telefona i skidanje odgovornosti jedne na druge”, poručio je on.

Profesor Arhitektonskog fakulteta i ekspert za UNESCOIlija Lalošević podsjetio je da je UNESCO ranije upozoravao na nekontrolisanu i pretjeranu urbanizaciju u Kotoru.

“U jednom od izvještaja iz 2003. godine piše da zaštita i konzervacija pejzaža igra nedovoljnu ulogu u Boki Kotorskoj. Misija UNESKO tada je je predložila se sajt menadžeru u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture pojačaju kompetencije, mehanizmi i instrumenti kako bi zaštitio kulturni pejzaž koji je u velikoj mjeri bio ugrožen”, kazao je Lalovšević,

Kotor nije u opasnosti

Predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić ponovio je da Kotor nije u opasnosti, niti će biti izbrisan sa liste UNESCO.

“To je fakat. Priča o Kostanjici je završena. Izgrađena su dva naselja. Gradska uprava koju sam predvodio do 2019. godine je odbila da izda građevinske dozvole, a ja sam lično bio saslušavan u policijskom odjeljenju. Javno smo upućivali apele i zahtjeve da se kamenolomi od Jaza do Grahova zatvore”, podsjetio je Jokić.

Kamenolom iznad Risna – foto Boka News

Ekološki aktivista Miloš Lazarević tvrdi da građani više brane Nacionalni park Durmitor nego državni organi.

“Zakonska regulativa u Crnoj Gori nije usklađena. Treba uskladiti UNESCO granice sa granicama NP i da se obazeno uvede bafer zona koja bi u potpunsoti zaštitila lokalitet Dragišnice i Komarnice”, zaključio je Lazarević.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije