12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Počela realizacija projekta “CattaroSail”

U sklopu projekta CattaroSail  koji realizuje  NVO „Kalafatska radionica Bokovac“ iz Bara, proteklog vikenda u Stolivu je održano prvo predavanje o istoriji brodogradnje, čime je i zvanično počela realizacija ovog projekta.

Mladim jedriličarima i prisutnima o istoriji drvene brodogradnje, načinu jedrenja drvenim barkama govorio je Miho Belan.

Nosioci projeta „Kalafatska radionica Bokovac“ iz Bara transportovala je u Stoliv drvenu barku koja je poslužila kao primjer kako izgleda drvena barka opremljena za jedrenje.

Projektom CattaroSail predviđene su aktivnosti koje će obuhvatati obuku mladih jedriličara u Kotoru, organizovanje manifestacije “Dani jedrenja” i regate na drvenim tradicionalnim jedrilicama.

Projekat sprovodi „Kalafatska radionica Bokovac“ iz Bara, u saradnji sa NVO „Kamelija“ iz Kotora i jedriličarskog kluba „Lahor“ iz Kotora.

Projekat je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD).

Realizacija aktivnosti u okviru projekta CattaroSail trajaće 10 mjeseci.

Nakon promotivnih aktivnosti realizovaće se teorijska i praktična obuka mladih u jedrenju na tradicionalnim drvenim barkama. U prvom dijelu 2020. godine biće izrađena studija o jedriličarstvu. Sadržaj studije će uključivati kulturu jedrenja u Crnoj Gori, značaj jedriličarstva za Boku Kotorsku kao i istoriji jedriličarstva u Crnoj Gori.

Najčitanije