22.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Prva međunarodna konferencija helenskih studija: Postavljanje Herceg Novog i Crne Gore na svjetsku naučnu mapu

Konferencija helenskih studija

Prva međunarodna konferencija helenskih studija, u organizaciji Centra za helenske studije iz Podgorice, na temu „Helenska politička filozofija i savremena Evropa“, održava se u Herceg Novom od 29. septembra do 4. oktobra 2019. godine

Konferencija koju je, između ostalih, podržala Opština Herceg Novi okupila je preko 50 učesnika iz oko 30 država svijeta – od Kanade i SAD, preko cijele Evrope, do Rusije, Turske i Kine.

Direktor Centra za helenske studije i predsjednik organizacionog odbora konferencije dr Filip Ivanović, istakao je da se radi o najvećoj konferenciji sa najviše međunarodnih učesnika iz oblasti društvenih i humanističkih nauka koja je u poslednjih par decenija organizovana u Crnoj Gori.

Kako je najavio, plenarni predavači koji će govoriti o aspektima antičke grčke filozofije i prava u kontekstu savremene Evrope biće: prof. dr Ketrin Rovet, profesor filozofije na Univerzitetu Istočna Anglija i poslanik Evropskog parlamenta, prof. dr Leo Katana profesor filozofije na Univerzitetu u Kopenhagenu, prof. dr Đovani Đorđini, profesor političke filozofije na Univerzitetu u Bolonji, prof. dr Nikolas D. Smit, profesor filozofije na Luis & Klark Koledžu u SAD i prof. dr Gerhard Tir, profesor prava i član Austrijske akademije nauka.

„Pošto je politika u antičkoj Grčkoj značila umjetnost, umijeće i način za vođenje dobrog života onda smo razmišljali da upravo u Herceg Novom napravimo konferenciju“, kazao je Ivanović zahvaljujući se na podršci i potom dodao: „Naša je namjera da svake godine organizujemo međunarodnu konferenciju helenskih studija na različite teme i time postavimo Crnu Goru na međunarodnu naučnu mapu“.

Tema skupa, čiji je radni jezik engleski, polazi od ideje da savremena Evropa, zaokupljena trenutnim razumijevanjem politike kao sredstva za ostvarivanje interesa i dominacije, ima šta da nauči od kulture u kojoj su rođene ideje slobode, demokratije i javnog života. Stoga je cilj konferencije ne samo da bude mjesto akademske debate, već i argumentovano rasvijetli pitanja od krucijalnog značaja za položaj čovjeka u savremenom svijetu.

Konferenciju „Helenska politička filozofija i savremena Evropa“ organizuje Centar za helenske studije iz Podgorice, uz podršku Ministarstva nauke Crne Gore, Opštine Herceg Novi, JUK „Herceg Fest“ i Turističke organizacija Herceg Novi. Partneri u organizaciji su i Gradska kafana, Mitropolija crnogorsko-primorska i kompanija „Adriatic properties“.

Najčitanije