25.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Počela zima, najkraći dan u godini

Vrijeme – zima – foto Boka News

Na sjevernoj hemisferi zima je zvanično počela danas, 22. decembra, u 4 sata 27 minuta. Ovaj dan je poznat i kao zimski solsticij, odnosno zimska kratkodnevnica i biće najkraći u ovoj godini. U istom trenutku za stanovnike na južnoj zemljinoj polulopti počinje ljeto.

Na dan početka zime obdanica je najkraća, a noć najduža, pa će tako sunce izaći u 7.13, a zaći u 16 sati.

Noć će postepeno postajati sve kraća, a dan sve duži.

Zima će trajati 88 dana, 23 sata i 39 minuta, do 20. marta 2024.

Vrijeme

Na jugu, prijepodne pretežno oblačno povremeno sa kišom, popodne promjenljivo oblačno sa sunčanim periodima i uglavnom suvo. Popodne i naveče pojačan vjetar zapadnih smjerova. Temperatura vazduha tokom dana do 15 stepeni. Na sjeveru Crne Gore, pretežno oblačno u najnižim predjelima susnježica i slaba kiša, a u ostalim djelovima slab snijeg.

More, umjereno talasasto. Vjetar ujutru umjeren sjeveroistočni, tokom dana slab do umjeren, popodne i naveče pojačan do jak zapadnih smjerova. Temperatura mora oko 15 stepeni.

Narednih dana, na sjeveru, u subotu pretežno oblačno i uglavnom suvo sa pojačanim zapadnim i jugozapadnim vjetrom.
U nedjelju, promjenljvo do pretežno oblačno povremeno sunčani periodi i malo toplije.

Na jugu, u subotu umjereno do potpuno oblačno, povremeni sunčani periodi ali i sa uslovima za sporadičnu pojavu kratkotrajne slabe kiše. U nedjelju, umjereno oblačno sa sunčanim periodima i uglavnom suvo. Najviša dnevna temperatura u blagom porastu.

Najčitanije