20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Veći broj stanovnika u tri bokeljske opštine

Boka Kotorska – foto Roko Stjepčević

Prema dosadašnjim podacima u tri bokeljske opštine evidentan je porast broja stanovnika među kojima i stranih državljana, najviše iz Turske, Rusije i Ukrajine. Predsjednici Herceg Novog, Kotora i Tivta smatraju da bi rezultati popisa trebalo da državi daju smjernice u kreiranju strategije razvoja ovih primorskih gradova i hitnog rješavanja infrastrukturnih problema.

U opštini Herceg Novi popis je praktično završen. Do 28. decembra popisivači će izlaziti na teren po pozivu građana koji nisu evidntirani tokom redovnog obilaska. Iako će prvi preliminarni rezultati biti poznati u januaru, na osnovu dosadašnjih podataka, broj popisanih stanovnika biće veći u odnosu na popis prije 12 godina, kazao je za TVHN predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

“Mi smo trenutno na 31.500 lica što je za nekih 650 više u odnosu na popis iz 2011. godine, kada je u Herceg Novom bilo oko 30.800 stanovnika. Očekujemo da do 28. decembra bude do 33.000 stanovnika, odnosno na nivou 2003. kada je na popisu bilo oko 33.000 stanovnika, i u tom kontekstu očekujem da bude na tom nivou”, kazao je Katić.

Popis u opštini Kotor, zbog manjka popisivača, ide usporenom dinamikom pa je ostalo još desetak neotvorenih popisnih krugova.

Predsjednik te opštine Vladimir Jokić kaže da ne treba zaboraviti činjenicu da će desetine hiljada stranaca ući u zvaničnu statistiku. Smatra da će ti podaci biti upozoravajući jer će pokazati i koliko je domaćeg stanovništva napustilo zemlju.

“Do sada je popisano oko 15.000 lica. To ide svojom dinamikom. Imamo rješenje da su državni popisivači i instruktori usmjereni na kotorsku opštinu kako bi dali logističku podršku i kako bi taj proces završili”, kazao je Jokić.

U opštini Tivat do sada je popisano oko 13.100 stanovnika i skoro 10.700 stanova od čega je 4.000 praznih. Predsjednik opštine Tivat Željko Komenović podsjeća da je prema popisu iz 2011. u Tivtu živjelo oko 14.000 stanovnika.

“Mi očekujemo da će broj stanovnika u Tivtu biti uvećan, a na to ukazuju svi parametri. Čak je MONSTAT to negdje priznao kada nam je na startu poslao oko 20.000 popisnih listića. Veliki je broj doseljenih turskih državljana, značajan je broj i Rusa i Ukrajinaca. OŠ „Drago Milović“ ima najveći broj đaka u Crnoj Gori, samo ta škola ima oko 2.000 đaka, vrtići nam imaju 1.100 mališana, tako da su podaci koje ćemo dobiti neophodni za planiranje strategije razvoja grada”, kazao je Komnenović.

Predsjednici bokeljskih opština smatraju da bi konačni rezultati popisa trebalo da posluže u kreiranju javnih politika i strategija kako bi se prevazišli infrastrukturni problemi koji opterećuju opštine sa povećanjem broja stanovnika.

Najčitanije