11 C
Kotor

Slušaj online radio

Počeli radovi na uređenju obale u sklopu kompleksa budućeg Akvarijuma Boka

IBM radovi na uređenju prostora

Radovi na uređenju dijela obale u kompleksu budućeg javnog akvarijuma „Bokaquarium“ u dvorištu Instituta za biologiju mora u Kotoru počeli su u četvrtak 30. jula.

„Prostor koji  se uređuje služiti će budućim posjetiocima i turistima da se malo osveježe i da nađu zaklon od ovog sunca u ljetnjim mjesecima. Planirano je da tu bude nekoliko malih amfiteatara gdje ćemo na interaktivnim radionica, upravo sa mlađom populacijom, održavati radionice, dane posvećene morskim sisarima, kornjačama i dane posvećene našim biodiverzitetima Jadrana upravo uz razloga što će naš prvi akvarijum u CG oslikavati živi svijet našeg Jadrana”- kazao je direktora Instituta za biologiju mora dr Aleksandar Joksimović.

Zbog pandemije predstavnici kompanije iz Italije koji su bili zaduženi da aktiviraju akvarijum nisu bili u mogućnosit doputovati.

Aleksandar Joksimović

„Mi računamo da će oni možda u drugoj polovini avgusta doći i pustiti sistem u funkciju a onda nama slijedi onaj ne teži dio posla, ali svakako zanimljiviji, da zajedno sa našim ribarima počnemo naseljavati te tankove i buduće akvarijume našim živim organizmima, florom i faunom iz našeg Jadranskog mora“ – kazao je Joksimović.

Površina akvarijuma će biti oko 300 kvadrata.

„Zamišljeno je da ima tri odvojene prostorije, negdje otprilike kada ulazite u akvarijum koji će po dnu biti na podsjećanje na morske talase, a naše dvorište će biti tako projektovano da podsjeća na morsko dno. Tri odvojena prostora sa 18 bazena, najveći 4 X 4 što uopšte nije malo. Dakle ulazimo u Mediteransko more, Jadransko i u zadnjem dijelu će biti oslikan Bokokotorski zaliv u vidu jednog bazena sa obrisima zaliva gdje će čak djeca moći da učestvuju i dodiruju neke vrste morskih riba, i da imaju osjećaj da su ti živi organizmi zaista bezopasni“ – istako je Joksimović.

Uređenje dijela obale u kompleksu budućeg akvarijuma

Mirko Đurović

„Na ovom prostoru je planirano nekoliko paviljona koji će prikazivati određene segmente kao što su: tradicionalno ribarstvo, kako izgledaju najmlađi stadijumi organizama a sve to u cilju da bi posjetioci mogli još dodatno nešto da nauče o morskom eko – sistemu. Prostor ćemo koristiti i za određene izložbe u saradnji sa TO i gradom Kotorom kao i sa svim zainteresovanim, organizacijama koje se bave zaštitom životne sredine, kako bi smo dali doprinos u podizanju svijesti o zaštiti morskog eko – sistema, i o očuvanju biodiverziteta kako ja Jadranu, tako i na Mediteranu“ – istakao je dr Mirko Đurović iz Instituta za biologiju mora.

Boka-Akuarium

Finansiranje projekta uređenja tog dijela obale u iznosu od 80 hiljada eura obezbijedilo je JP Morsko dobro.

Kompijuterski prikaz uređenjA obale IBM

Nosilac cjelokupnog projekta izgradnje akvarijuma je Institut za biologiju mora. Pored JP za upravljanje morskim dobrom, značajnu podršku je pružio Univerzitet Crne Gore, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja preko MIDAS 2 programa, a najveći donator i inicijator kroz projekat „Monteakva“ je Kraljevina Norveška.

Kompijuterski prikaz uređenjA obale IBM

Najčitanije